Попълнете търсена ключова дума или фраза

Установиха кои хора са обречени на тежко боледуване от К-19

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/ustanovikha-koi-khora-sa-obrecheni-na-tezhko-boleduvane-ot-k-19_news801642.html Blitz.bg

Става въпрос за пациенти с частично или пълно отсъствие на NKG2C рецептора

Виена, Австрия 23 Февр. 2021, 20:20 9519 прочита 1 коментара
Пациентите с тежки клинични картини, изискващи хоспитализация, "представят специфична генетична вариация много по-често от хората с леко протичане" на заболяването, установява изследване на екип от австрийски учени.

 По-конкретно - рецептор в имунната система липсва на около 4% от населението, обяснява вирусологът Елизабет Пухамер-Щьокъл в съобщение, публикувано този понеделник от Медицинския университет във Виена (UniMed).

Резултатите от изследването, проведено от eксперти от Центъра за вирусология UniMed в сътрудничество с лекари от болница Favoriten във Виена и ръководено от Пухамер-Щьокъл, са публикувани наскоро в списанието Genetics in Medicine.

Основното им заключение е, че хората с частично или пълно отсъствие на NKG2C рецептора са склонни да развиват тежък Сovid. Тази генетична вариация е открита особено при пациенти, заразени с коронавирус, които трябва да бъдат хоспитализирани.

"Отсъствието на рецептора е особено често при пациенти, които трябва да бъдат лекувани за COVID-19 в отделенията за интензивно лечение, независимо от възрастта или пола", обяснява Пухамер-Щьокъл.

Отбелязва се, че взаимодействието между вируса SARS-CoV-2 и имунната система на човека значително влияе върху хода и тежестта на заболяването Сovid-19 при всеки пациент.

В този контекст "антивирусният имунен отговор от клетките на естествените убийци (NK) обикновено е важна стъпка за борба с вирусната репликация по време на началната фаза на инфекцията", добавя тя.

Така наречените NK клетки (Natural Killer, на английски), естествени убийци или клетки убийци - важен лимфоцит на имунната система за защита на тялото - имат специфични активиращи рецептори на повърхността си, включително NKG2C рецептора, който комуникира с клетка, заразена чрез една от специфичните й структури, HLA-E.

Това взаимодействие води до унищожаване на клетки, заразени от вируса, но "на около 4% от населението естествено липсва активиращия рецептор NKG2C поради генетични вариации, а около 30% само частично притежават рецептора", подчертават учените.

„Генетичните вариации в HLA-E на заразената клетка също са свързани със тежестта на заболяването, макар и в по-малка степен“, твърди Пухамер-Щьокъл.

Тези открития могат да отворят възможностите за нови формули за борба с пандемията, казва вирусологът. Преди всичко „тази част от имунния отговор може да бъде важна цел за (разработването) на лекарства, които биха могли да помогнат за предотвратяване на тежък Сovid-19“.

Източник: Дарик

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам