Пандемията от коронавирус е засегнала грижите за деца по отношение на раковите заболявания в над три-четвърти от болниците по света, предаде ДПА, като се позова на изследване, публикувано в сряда в медицинското списание "Лансет", цитирано от Дарик.

Лекарите и учените, провели изследването, казват, че са установили "сериозни смущения в диагностицирането на рака" при деца, като 43 процента от болниците диагностицират по-малко от очакваните бройки след началото на пандемията.

Изследването се базира на анкета сред 311 служители, отговарящи за здравни грижи, в 213 институции в 79 държави и включва осем болници и университети във Великобритания, Индия, Мароко, Испания, Уругвай и САЩ.

Фокусирани върху коронавируса, една от три болници признава, че се наблюдава увеличение на случаите на пациенти, чието лечение не е започнало или е забавено с четири седмици или повече.

Коронавирусът рядко стига до тежки форми при децата, но онези, които страдат от съпътстващи заболявания, като рак например, са по-уязвими.

Изследователите са установили, че лечението в държави с ниски или средни доходи е било "диспропорционално засегнато", а лекарите съобщават за прекъсвания в лъчевата и химиотерапията.

Предишни изследвания пък предупреждаваха за масови прекъсвания на други терапии заради пандемията.

Един на петима души в САЩ, където има най-много починали хора от COVID-19, казва, че е пропуснал лечение или че се е сблъскал с отлагания, показа анкета на Харвардския университет през декември.