Русия изпревари Испания и излезе на второ място в света по брой на официално потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус. Това следва от изчисленията, основани на изявления на властите на тези държави.

Според последната информация от руския оперативен щаб за борба с коронавируса, броят на заразените в Русия е достигнал 232 243. В Испания броят на заразените е 227 466, пише "Фокус".

В същото време официалната статистика в кралството от края на април включва само резултатите от PCR тестове, въпреки че преди това също взимаше предвид резултатите от тестовете за антитела срещу коронавирус. Поради това официалният брой на заразените е паднал: на 25 април са регистрирани 223,7 хиляди случая, на 26-и са регистрирани само 207,6 хиляди. Някои медии продължават да добавят тези пслучаи, въпреки че информацията за тестовете за антитела не е публикувана от испанското Министерство на здравеопазването.

Миналата неделя Русия беше на пето място в света по брой на заразените, но на следващия ден тя се изкачи с две места наведнъж, изпревари Великобритания и Италия. Вечерта на същия ден Обединеното кралство се върна на трето място за кратко, сега в страната са потвърдени 224 332 случая на зараза.

Честотата в Русия при 100 хиляди жители е много по-ниска, отколкото в Испания - около 158 случая срещу почти 487. Във Великобритания тази цифра е около 337, в Италия - малко по-малко от 364.