Това, което мен ме шокира най-много, е като показахме историята със Златка Христозова предния път, имахме огромна обратна връзка. Табуто все още го има, не мога да разбера какво срамно има в това да разкажеш историята си. Това каза водещата Петя Дикова, която поведе информационна кампания за репродуктивно здраве, в сутрешния блок на bTV.
 

Според нея всеки трябва да разкаже историята си, за да се създаде обществен дебат и колкото се може повече жени да бъдат информирани за този проблем.
 
Днес тя разказа историята на Галя Георгиева, която има репродуктивни проблеми, но благодарение на сестра си успява да ги разреши.
 
„Преди повече от три години започнаха моите гинекологични проблеми. Споделих с моя близка приятелка гинеколожка и тя първа ми каза да си направя едно изследване, което показва яйчниковия резерв при жените. За съжаление се оказа, че той е изчерпан”, разказва Георгиева.
 
Единственият вариант пред нея е ин витро процедура с донорска яйцеклетка.
 
„За мой късмет животът ме е дарил със сестра, която изобщо не се замисли, когато разбра, че може да ми стане донор”, спомня си Георгиева.
 
След направените процедури Георгиева успява да забременее.
 
Галя работи в отдел „Социални дейности” на Столична община, където подкрепят каузата ѝ. „Предстои ми издаване на албум и съм решила, че ще го посветя на тази кауза – на информирането на жените за техния яйчников резерв. Дори една жена да информираме, и на една жена да помогнем, значи сме направили много”, казва Галя.
 
„Системата на здравеопазване у нас изобщо не е достигнала до нивото да мисли в такава перспектива за пациентите си. Отиваме на лекар единствено когато сме тежко болни или искаме някакъв документ”, казва д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.
 
По думите ѝ, на Запад този проблем липсва, защото има превенция и регламентирано сексуално образование в училищата.
 
Информационната инициатива на Петя Дикова цели да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки. Такова изследване отнема минути, но резултатът може да е един нов желан човешки живот.
 
Петя Дикова разговаря със Златка Христозова, която разбира, че има редуциран яйчников резерв точно навреме.