Нова еднодозова ваксина срещу ковид започва да се използва от утре по морето. Това стана ясно от интервю на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов пред bTV.

„Имаме достатъчно количество ваксини, няма никакъв проблем. Има избор – както ваксината на Pfizer-BioNTech, така и ваксината на Moderna, така и ваксината на AstraZeneka. 


Единствено ваксината на Janssen няма в „Пирогов“, защото знаете, че очакваме нейното пускане буквално от утре и най-вече в сферата на туристическия бранш. Т.е. най-много ще има разпределени може би в РЗИ-Варна и РЗИ-Бургас“, обясни проф. Балтов.

В края на април главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък заяви по отношение на Janssen: “Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ за Janssen и то е положително. Междувременно още седем страни взеха своето решение.

Всички мнения са по посока на това ваксината да се използва без ограничения, което е и нашето решение.“

Още тогава доц. Кунчев каза, че тази ваксина ще се насочи към туристическата индустрия преди летния сезон, „тъй като ваксината е еднодозова и може да се издаде сертификат веднага след нея и да се знае кои хора са вече защитени“.

А на въпрос как се е стигнало до решението за използване на Janssen, след като страничните ефекти са подобни на тези след AstraZeneca и са докладвани при по-млади жени, Ангел Кунчев уточни:

„Данните, които имам за България, показват, че няма принципна разлика. Да, при жените, които са отговаряли на показателите при AstraZeneca, е необходимо по-голямо внимание при прилагането, но няма ограничения в използването“.