Бум на коронавирус в дома за възрастни хора в новозагорското село Баня. 35 домуващи и осем души от персонала са заразени.

Според Регионалната здравна инспекция най-вероятно заразата е внесена отвън. Първият случай на коронавирус в дома е на човек от персонала.

Зам.-кмета на Нова Загора Ивайло Енев обясни, че епидемиологичното проучване ще даде отговор на въпроса как се стигна до заразяването на толкова много хора, то се прави от РЗИ.

"Можем да потвърдим, че най-вероятно заразата е внесена отвън, но все още не е ясно по какъв начин", посочи той.

Направени са пълни тестове на целия персонал, от 24 човек 8 са положителни за коронавирусна инфекция – те са карантинирани, съобщи още Ивайло Енев.

Направени са тестове и на всички домуващи, от 46 проби 35 са положителни.

"Всички с положителен резултат са в добро състояние, те са под наблюдение на личните си лекари и са изолирани в индивидуални стаи и са разделени от здравите хора в дома, надяваме се така инфекцията да се овладее", каза зам.-кметът на Нова Загора.

Още при първите случаи на инфекция РЗИ е извършила дезинфекция на двора на дома, има и допълнителна дезинфекция на всички помещения вътре.

На този етап няма нужда от допълнителен персонал.

"За сега всичко е локализирано, заразените са вече под карантина в домовете си, в добро състояние са, не е усложнена обстановката", увери кметът на село Баня - Радомир Велев.

Хора от селото работят в дома, от тях също има под карантина.