12-килограмов тумор извадиха от корема на 58-годишна жена лекарите от МБАЛ "Света Марина" в Плевен, съобщиха от лечебното заведение. Изключително сложната и продължителна хирургична интервенция е извършена вчера от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов.
Те са отстранили успешно огромната туморна формация от пациентка от Ямбол. Тя постъпила с оплаквания от болки и тежест в корема, гадене и повръщане, силно подуване на коремната област и рязко увеличаване на теглото - до 110 кг през последната година. За консултация с гинеколог е насочена след профилактичен преглед при кардиолог, когото е посетила по друг повод.

Специалистът е установил голямата туморна формация, което е потвърдено с томографско изследване - образование в десния яйчник с диаметър 40 см. Екипът на проф. Горчев и проф. Томов е предприел незабавна операция, която е била усложнена от наднорменото тегло на пациентката, три цезарови сечения и пъпна херния. Професионализмът на екипа е решаващ за успеха и днес жената е в добро общо състояние, подвижна, уточниха от болницата.

Специалистите-гинеколози от "Света Марина" в Плевен посочиха, че туморите на яйчниците са едни от най-често срещаните заболявания в гинекологичната практика, а симптомите в повечето случаи са подвеждащи, затова е нужна профилактика по-често, независимо, че жената е извън фертилна възраст. В конкретния случай пациентката не е посещавала гинеколог от три години.