Попълнете търсена ключова дума или фраза

Пълна бъркотия в изпитанията на оксфордската ваксина на AstraZeneca

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/plna-brkotiya-v-izpitaniyata-na-oksfordskata-vaksina-na-astrazeneca_news783654.html Blitz.bg

Университетът заяви, че е обсъдил проблема с регулаторите и се е съгласил да завърши процеса в късен етап с две групи

Оксфорд, Великобритания 26 Ноем. 2020, 08:56 1630 прочита 1 коментара

AstraZeneca и Оксфордският университет в сряда признаха производствена грешка, която поражда въпроси относно предварителните резултати от тяхната експериментална ваксина COVID-19.

Изненадващо, групата доброволци, които получиха по-ниска доза, изглежда много по-добре защитена от доброволците, които получиха две пълни дози.

В групата с ниски дози, каза AstraZeneca, ваксината изглежда е 90% ефективна. В групата, която е получила две пълни дози, ваксината изглежда е 62% ефективна. Комбинирани, производителите на лекарства заявиха, че ваксината изглежда е 70% ефективна.

Но начинът, по който се стига до резултатите и се отчитат от компаниите, води до въпроси от експерти.

В изявление от сряда Оксфордският университет заяви, че някои от флаконите, използвани в проучването, нямат правилната концентрация на ваксина, така че някои доброволци са получили половин доза.

Университетът заяви, че е обсъдил проблема с регулаторите и се е съгласил да завърши процеса в късен етап с две групи. Проблемът с производството е коригиран, според изявлението.

Експертите казват, че относително малкият брой хора в групата с ниски дози затруднява да се разбере дали ефективността, наблюдавана в групата, е реална.

Около 2740 души са получили половин доза от ваксината, последвана от пълна доза, каза AstraZeneca. Общо 8 895 души са получили две пълни дози.

Никой от хората в групата с ниски дози не е бил на възраст над 55 години.

По-младите хора са склонни да развиват по-силен имунен отговор от по-възрастните хора, така че може да се окаже, че младостта на участниците в групата с ниски дози е причината тя да изглежда по-ефективна, а не размерът на дозата.

Друг момент на объркване идва от решението да се обединят резултатите от две групи участници, които са получили различни нива на дозиране, за да достигнат средно 70% ефективност.

Оксфордските изследователи казват, че не са сигурни и работят, за да разкрият причината.

Подробности за резултатите от изпитването ще бъдат публикувани в медицински списания и предоставени на британските регулатори, за да могат те да решат дали да разрешат разпространението на ваксината.


Тези доклади ще включват подробна разбивка, която включва демографска и друга информация за това, кой се е разболял във всяка група и ще даде по-пълна представа за ефективността на ваксината.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам