На 8 декември ваксината на Pfizer беше одобрена за използване във Великобритания. Седмица по-късно започна и масовата ваксинация, като първият човек, който получи препарата извън клиничните изследвания, бе 90-годишната Маргарет Кийнън.

Засега тези, които първи ще получат медикамента, са здравните работници, които са на първа линия в борбата с COVID-19 и възрастните хора над 80 години. Това означава, че политици, звезди и дори супер богати хора ще трябва да почакат, преди да се имунизират срещу коронавируса.

Част от кралското семейство на Великобритания също ще трябва да почака, преди да получи ваксината. Но кралица Елизабет II, която е на 94 години и принц Филип, който ще отпразнува стотния си рожден ден през юни 2021 година, влизат както в рисковата категория, така и в тази, която има право да получи ваксината.  Което води до въпроса:

Ще се ваксинира ли кралица Елизабет II срещу COVID-19?

Кралицата и нейният съпруг, херцогът на Единбург, са прекарали по-голямата част от 2020 г. в изолация с малка група служители, известна като HMS Bubble. Те дори анулираха традиционната си коледна вечеря, като вместо това избраха да останат в Уиндзор за празничния сезон.

Смята се, че и двамата са в добро здраве, но Филип е прекарал известно време в болница през последните години, последно през декември 2019 г.

През април херцогът на Кеймбридж посочи, че е бил загрижен за здравето на баба и дядо си по време на пандемията - особено след новината че баща му, принц Чарлз, е бил заразен с вируса.

"Очевидно мисля много за моите баба и дядо, които са на възраст. Правим всичко възможно, за да сме сигурни, че са изолирани и защитени", заяви принц Уилям.

След разработването на ваксината се появи дискусията дали кралските особи ще се имунизират, за да са защитени допълнително. На 8 декември външният министър Доминик Рааб заяви, че вярва, че кралицата и принц Филип ще получат ваксината.

"Не съм сигурен, че ще го направят пред камерата, но съм сигурен, че ще бъдат организирани съобразно поетапния подход, който обявих... като всяко семейство, всички те ще са усетили натиска и всички притеснения, които донесе тази пандемия", обясни той.

Д-р Джун Рейн, главен изпълнителен директор на MHRA, регулаторът на лекарствата, каза пред Andrew Marr Show, че ваксината ще бъде достъпна за кралицата и нейното семейство:

"Ние сме обществена здравна организация, работим като пълноправни партньори в семейството на общественото здраве и нашата цел е изцяло да защитим всеки член на населението, разбира се и Нейно Величество."

Многобройни доклади вече предполагат, че кралицата и принц Филип ще бъдат сред първите, които ще имат достъп до ваксината, но това е лично медицинско решение.

Източник от Бъкингамския дворец каза пред The ​​Independent, че това си остава "частен медицински въпрос", а решението ще бъде взето само от Нейно Величество.

Джордж Юстис, министър на околната среда, каза пред Times Radio, че е важно Елизабет II да обяви, че е приела ваксината:

"Това е лично решение на кралицата, както е за всички, но е много важно да се опитаме да гарантираме, че хората са успокоени за тази ваксина." Според експертите, публичната ваксинация на Нейно Величество ще сложи спирачка в антиваксърските движения.

А като монарх, кралицата вече е изпращала съобщения, свързани с общественото здраве, на хората. През 1957 г. тя пренебрегна кралския протокол и обяви, че децата й, Чарлз и Ан, са се ваксинирали срещу полиомиелит.

Съобщава се, че имунизацията на нейните деца, тогава на осем и шест години, от д-р Уилфрид Пърси Хенри Шелдън на улица Харли, е успокоила общественото безпокойство и е довела над 200 000 майки във ваксинационните центрове.

Според The Guardian министрите са изготвили списък с известни "разумни" знаменитости, които да приемат ваксината пред камерите. Предполага се, че списъкът включва кралското семейство.

Ще се ваксинират ли останалите членове на кралското семейство?

Всички останали кралски особи са много по-млади от кралицата и херцога, така че няма да бъдат включени в първите списъци за ваксинация.

Принц Чарлз, 72-годишен, вече прекара коронавируса, така че най-вероятно има антитела, но това не означава, че няма да се ваксинира, особено ако останалата част от семейството го направи.

Съпругата му, херцогинята на Корнуол, на 73 г., която не даде положителна проба, когато съпругът й бе болен, ще бъде включена в категорията над 70, за която се очаква да бъде четвъртата поредна група.

Принц Уилям по-рано изрази подкрепата си за ваксината от Оксфордския университет, като се появи по време на видеообаждане, за да поздрави изследователския екип за постигнатото.

Въпреки това той и съпругата му Кейт Мидълтън, и двамата на възраст 38 години, няма да бъдат ваксинирани в началото на 2021 г., тъй като попадат в по-ниските възрастови приоритетни групи.