Заместник-ръководителят на китайския Национален изследователски център за респираторни заболявания проф. Цао Бин призова да не се разчита на универсално средство срещу новия коронавирус, а да се използват върхови стратегии за лечение на заразените, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен.

Г-н Бин е ръководител на програмата за изпитания на препарати срещу Ковид-19. Той участва в онлайн семинар в Националния университет на Сингапур.

"Много сме чували за успешно лечение на пациенти с използването на един или друг препарат, но за съжаление, нито в началото на пандемията, нито сега, ние не разполагаме с "вълшебни таблетки" за побеждаване на Ковид-19", заяви професорът. Той се е намирал в китайския град Ухан веднага след избухването на епидемията в помощ на местните лекари. "Дори по време на пика пандемията, когато цареше страх и безпомощност, ние бяхме длъжни да се основаваме на клинични изследвания, а не на предположения", заяви проф. Цао Бин.


Ученият изтъкна, че вместо да се разчита на "вълшебни хапчета", най-добре е да се изработят върхови стратегии за лечението на почти всеки отделен случай. По неговите думи подлагането на много пациенти на един и същ лечебен протокол в редица случаи води до нежелателни и разнообразни странични ефекти. Сред тях той посочи увреждане на бъбреците, на сърдечносъдовата система и др.

Проф. Цао Бин беше един от първите специалисти в света, който още в началото на пандемията препоръча да се използват антиретровирусни препарати, използвани за лечение на запазени с ХИВ.