Психологическата граница от 100 000 заразени ще бъде достигната в началото на следващата седмица. Това показват изчисленията на математиците, които предупреждават за предстоящ пик и в броя на починалите, пише „Телеграф”.

Само за едно денонощие от четвъртък до петък вечерта в страната бяха доказани нови 4212 положителни проби. Така до вчера общият брой на активните случаи у нас достигна 64613.

Това означава, че реално заразените в страната вече са над половин милион, тъй като формулата, по която се пресмята това, е регистрираните случаи, умножени по осем. 90% от хората обаче не знаят, че имат коронавирус.

Лъч на надежда, или... Спад на заразени и починали от COVID-19 в събота

Междувременно поредното забавяне имаше и с карантините, които се оказаха с над 10 000 по-малко от броя на заразените. Според данните на Националната информационна система към съботния ден 53224 са били хората поставени под изолация.

Продължаваме да бележим черни рекорди и в броя на хоспитализираните. До вчера в болниците се намираха близо 5000 пациенти, като 288 от тях са в тежко състояние в интензивните отделения. 2055 пък са жертвите на COVID, като за денонощие броят им нарасна с 85.