Реализирана е мобилна апликация, с която гражданите информират за текущото си състояние. В рамките на около 10 дни е направен централен регистър, който да събира информацията и да я праща на здравните органи. Тази информация ще стига до правителството и органите на МВР.

Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерски съвет. "След като информацията е събрана, тя се прехвърля към аналитичната част. Китай, Япония, Сингапур и Тайван използват такава апликация, с която следят състоянието на гражданите. Всички компании работят на символичната цена от 1лв", заяви Ивайло Филипов от информационно обслужване. 

Борисов заяви, че всичко това ще струва 3 лв. на държавата. 

"Искам да благодаря на всички колеги, които работеха денонощно и няколко пъти тестваха мобилната апликация. Приложението ще бъде разпространено от мобилните оператори", заяви един от създателите - Пламен Цеков. Той допълни, че всеки гражданин може доброволно да свали това приложение и да споделя състоянието си с оперативния щаб във всеки един момент. 

"Ако има човек, който е между Ямбол и Сливен и се чувства зле, може да го заяви в апликацията, откъдето ще кажат как да му се помогне и откъде да му пратят линейка. Ще видим къде са зелените точки в България. Първо се въвеждат лични данни, ЕГН, хронични заболявания, ако има такива. Тези данни се предават в Министерство на здравеопазването", обясни Цеков. 

"Като компания разработчик нямаме достъп до личните данни на хората. Не искаме и да имаме", изтъкна той.

Симптомите могат да се попълват чрез проста анкета, която бе показана нагледно: 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!