Изпълняваме в "Света Екатерина" разпорежданията на министъра. Имаме в момента 9-10 човека, които са интубирани и всичко е пълно. Това заяви в ефира на Нова тв светилото в кардиохирургията и директор на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

"При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания. В ковид отделението има много хора със сърдечно съдови проблеми и при тях коронавирусната инфекция протича по-тежко", заяви Начев.

"Хората със сърдечно съдови заболявания все още са високорискови, защото вирусът един път и директно засяга муслула на сърцето. Води до образуване на миркотромби в малките съдове, които хранят сърцето и от там идват усложненията", каза той.

"Това, което трябва да имат предвид такива пациенти, е че когато имат симптоми, веднага трябва да отидат на лекар. Лечението е такова, че да намали тромбообразуването или понародному - кръворазреждане", каза той и добави, че това е много важна част от лечението", заяви кардиологът.

"Искам да вметна, че ние не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно съдови заболявания, които нямат ковид", подчерта той.

Начев добави, че все пак няма смесване на потоците.

"Не може да има чиста болница, защото има един пациент, на който правите ПСР тест и той е отрицателен. На третия ден има симптоми, правите му пак тест и е положителен. Няма как една болница да остане чиста", заяви Начев.

"Голяма част от болниците в България не са строени с мисълта за разделяне на потоци и това трябва да се прави по изкуствен начин. Принудени сме да правим допълнителни инвестиции за ремонт, с което да преградим и да направим пътища и пак няма 100% сигурност, каквито и мерки да се вземат", каза експертът.

Според него превръщането на ИСУЛ в чиста болница е илюзия. "Мощта практика показва, че това не е възможно".

"За мен е неприемливо личен лекар да не си вдигне телефона. В никакъв случай не трябва да има самолекуване. Ако човек няма достъп до личен лекар, то тогава търсите специалист в извънболничната помощ", категоричен е той.

На въпрос кога организмът се изчисва от К-19 Начев отвърна:

"К-19 може да отключи симптоми на друго заболяване. След 3-ия месец може да се очаква възстановяване от заразата. Тогава е добре да се направи компютърна тумография на белия дроб и да се види какво е състоянието на организма. Заразата може да остане в организма и до 6-ия месец", посяни той.

"Много специалисти препоръчват да се направи и ядреномагнитен резонанс на сърцето", добави кардиологът.

Той коментира и лечението с аспирин и наистина ли е превенция среяу К-19:

"Много отдавна излязоха статии, че когато след 50-годишна възраст се взема ежедневно, рискът от инфаркт се намалява. Купуването му няма нищо общо с ковид. Добре е, когато има доказан ковид, да се пие аспирин протект, именно заради разреждането на кръвта", заяви Начев.

Начев бе помолен да коментира смъртта на хора на стълбите на болници или пред тях в Бургас и Пловдив:

"Няма да съм нечии адвокат, но не може да виним министър за това, което се случва в болниците. Всичко опира до организация", смята той.

"Това са изолирани случаи. Трагедия е, без значение дали човекът е на 36 ил 86. Един човешки живот е загубен и то от безхаберие и от това, че определени хора, свързани със здравеопазването на места не приемат професипта си като призвание. Те работят просто да мине времето и да получат някакво възнаграждение", каза Начев.

Кардиологът обясни защо според него България е на водещо място по смъртност на глава на населението в ЕС:

"Не спазваме мерките, които са взети и затова имаме толкова висока смъртност. Не призовавам за локдаун, а да се спазват леките мерки, които са ни въведени. Контролът трябва да е строг и който не спазва ограниченията, да търпи последствията", завърши Начев.