Наистина беше предизвикателство, защото рядко се разболявам и в началото не мислех, че този вирус е нещо сериозно. Затова смятам че е важно да се слушат специалистите, каза в сутрешния блок на БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Смятам, че се справихме добре в национален план с предиизвикателството COVID-19. Стойностите по заболеваемост и смъртност в България са едни от най-ниските в света.


Това е глобалният показателм, че се справихме. В рамките на тези месеци беше важно да се реагира според съответните показатели, заяви тя.

Трябва да се възползване от анализите, които ще направим за епидемията, за да може да подобрим някои от елементите на здравната система. България имаше позитиви в начина, по който се предоставяше медицинска помощ.

Имахме достатъчно болнични легла, дори за интензивни грижи – нещо, което не видяхкме дори в редица европейски страни. Достъпът до медицинска помощ в България е изключително улеснен, което помогна в борбата с епидемията, посочи д-р Дариткова.

Здравните мерки категорично оценявам като успешни, подчерта тя.

Над 200 000 души са запазили работните си места благодарение на мярката 60/40. В последните дни темповете на броя на безработните е намалял и е почти като преди кризата. Другата видима мярка са грантовете към микро и малките предприятия.

Идеята на тези мерки е предприятията да оцелеят по време на криза. Това е и идеята за намаляване на ДДС за ресторантите. Това гарантира стабилност за бизнеса в една кризисна ситуация, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Между първо и второ четене могат да се внесат предложения, но ние с коалиционените ни партньори от Обединени патриоти стоим зад това, което сме постигнали – по-ниско ДДС за ресторантите и за книгите.