Няма млади лекари, които да запълнят оформящата се пропаст между настоящите лекари, които предстои да се пенсионират, и новото поколение медици, влизащи тепърва в здравната система. За проблема алармира д-р Христо Димитров, председател на Областната организация на общопрактикуващите лекари във Велико Търново, пише "Борба".


Той уточни, че все по-малко млади кадри специализират обща медицина и са необходими спешни мерки, за дa нe ce cтигнe дo ликвидиpaнe нa cпeциaлнocттa и cиcтeмaтa зa пъpвичнaтa извънбoлничнa пoмoщ.

Д-р Димитров заяви, че от обособяването на лични лекари в България през 2000 година до днес броят на джипитата за региона е 187. „Преди 5 години имаше проучване, което даде информация, че в областта средната възраст на общопрактикуващите лекари е 55 години, а днес вече отива към 60. Млади колеги няма“, сподели той. По негови думи държавата спешно трябва да обмисли вариантите за специализация за лични лекари. Тя трае 3 години, от които 8 месеца са предвидени за работа в лечебно заведение.

Заплащането обаче е под въпрос, тъй като дори той да отвори своя практика, не би могъл да покрие изискванията на Здравната каса за работно време. Няма как младият доктор да заплаща на свой заместник в часовете, в които е в болницата, и така се образува един омагьосан кръг. Председателят на джипитата подчерта, че заплатите на специализантите по обща медицина трябва да са еднакви с тези на останалите им колеги и да са за сметка на здравното министерство.

Д-р Димитров изрази недоволство срещу липсата на увеличение на средствата за обща медицина. Според него това ще доведе до затруднения в работата на личните лекари и е в ущърб на пациентите.