Президентът на Словакия Зузана Чапутова изрази недоволството си от решението на правителството да използва руската ваксина „Спутник V”. Според нея това крие риск за здравето на хората.

Словакия закупи от Русия два милиона дози от ваксината „Спутник V". Първата партида от 200 хиляди дози вече пристигна в страната. Словашкият премиер Игор Матович посрещна пратката, която пристигна с военнотранспортен самолет на летището на източния град Кошице. В Словакия от началото на пандемията има над 311 хиляди потвърдени инфекции с коронавирус.

Игор Матович каза, че решението за руската ваксина е било взето, без да се чака регистрацията ѝ в Европейската агенция по лекарствата. Според премиера „няма време за бавене, няма достатъчно ваксини в страната, десетки наши съграждани умират от COVID-19 всеки ден". Президентът Зузана Чапутова обаче го разкритикува, защото според нея това решение крие рискове за здравето на гражданите.

"Употребата на руската ваксина не е проява на смелост или доказателство за дипломатически успех. Това е по-скоро отхвърляне на правилата, приети в медицината, които гарантират най-високите стандарти за безопасност на хората", каза Чапутова.

Тя заяви, че е готова да уважи решението на хората, които възнамеряват да се ваксинират с руската ваксина, но няма да призовава за масово използване на този препарат, тъй като то все още не е преминал необходимите процедури в ЕС за доказване на безопасността му.