Президентът на Украйна Володимир Зеленски наруши правилата, въведени в страната заради епидемията от коронавирус и си позволи да изпие чаша кафе в един от ресторантите в Хмелницки, съобщава Страна.ua.

На 5 юни заведенията за обществено хранене могат да работят само с доставки по домовете или да посрещат клиенти в летните си градини. Но от пресслужбата на президента разпространиха снимка, на която държавният глава пие кафето си в самия ресторант.„Готино кафе в Хмелницки! Ароматно и вкусно. Първите кафенета излизат от карантина, възстановяваме се от коронавирусната епидемия”, казва Зеленски.

В началото на юни страната премина към нов етап от смекчаване на карантината. Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал заяви, че епидемичната обстановка в голяма част от регионите позволява да бъдат отворени фитнесите и учебните заведения, да бъде възобновено пътуването с автомобил между областите и железопътните превози.

На 10 юни се предвижда да бъдат отворени контролно-пропускателните пунктове на границата със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

По последни данни, броят на заразените с коронавирус в страната е близо 25 000 души, над 700 са загубили живота си в резултат на новата инфекция.