Попълнете търсена ключова дума или фраза

Прилепите са подсказали тайната на имунитета срещу К-19 на учени от Русия

https://blitz.bg/lyubopitno/nauka-i-tekhnologii/prilepite-sa-podskazali-taynata-na-imuniteta-sreshchu-k-19-na-ucheni-ot-rusiya_news758031.html Blitz.bg

Те често се считат за нулев пациент за много смъртоносни вируси, опасни за хората

Вашингтон, САЩ 15 Юли 2020, 09:09 3584 прочита 0 коментара
Учени от руски произход от Университета в Рочестър (САЩ) откриха, че способността на прилепите да контролират възпалението обяснява тяхното дълголетие и устойчивост към болести и вируси, включително щама SARS-CoV-2, сочи проучване, публикувано в списанието Cell Metabolism, цитирано от "Поглед". 

Прилепите често се считат за нулев пациент за много смъртоносни вируси, опасни за хората, включително Ебола, бяс и новия коронавирус. Прилепите обаче могат да понасят вируси и да живеят много по-дълго от други животни със същия размер.

Професорите по биология в Рочестър Вера Горбунова и Андрей Селуянов изучаваха необичайната способност на прилепите да контролират възпалението, което е признак на заболяване и стареене. Учените са открили механизмите, които са в основата на уникалните способности на тези животни, и как тези механизми могат да помогнат за разработването на нови методи за лечение на заболявания при хората.

Смята се, че SARS-CoV-2 е възникнал при прилепите, преди вирусът да бъде предаден на хората. Въпреки факта, че прилепите са носители, вирусът изглежда не ги засяга. Учените също се зачудиха защо сред разнообразието от видове прилепи има много столетници. По правило продължителността на живота на един вид корелира с телесното му тегло: колкото по-малко е животното, толкова по-кратък е животът му и обратно. Но много прилепи живеят от 30 до 40 години, съобщава  EurekAlert .
 „Отдавна се интересуваме от дълголетието и устойчивостта на болести при прилепите, но нямахме време да седим и да мислим за това. (...) Намирайки се в карантина, това ни даде време да обсъдим и разбрахме, че може да има много силна връзка между устойчивостта на прилепите към инфекциозни заболявания и тяхното дълголетие. Разбрахме също, че прилепите могат да дадат улики в човешката терапия, използвана за борба с болести “, казва Горбунова.

В различни периоди други биолози са изследвали имунните отговори на прилепите и тяхното дълголетие, но преди статията на Горбунова и Селуянов никой не е комбинирал тези два феномена.

Отбелязва се, че възпалението е отличителен белег на процеса на стареене и свързаните с възрастта заболявания, включително рак, болест на Алцхаймер и сърдечно-съдови заболявания. Вирусите, включително COVID-19, са един от факторите, причиняващи възпаление.

„С COVID-19 възпалението става слабо и може да бъде възпалителна реакция, която убива пациента повече от самия вирус. (...) Човешката имунна система работи така: веднага след като се заразим, тялото ни излъчва аларма и получаваме температура и възпаление. Целта е да убием вируса и да се преборим с инфекцията, но това може да бъде и катастрофална реакция, тъй като телата ни са твърде чувствителни към заплахата “, обясни Горбунова.

Прилепите обаче са подредени по различен начин. За разлика от хората, те имат специални механизми, които намаляват репликацията на вируса и отслабват имунния отговор към вируса. Резултатът е благоприятен баланс: имунната им система контролира вирусите, но в същото време не предизвиква силна възпалителна реакция.

Авторите на изследването смятат, че един от факторите за появата на такава способност при прилепите може да е техният полет. Прилепите са единствените бозайници със способността да летят, за което е необходимо те да се адаптират към бързо повишаване на телесната температура, внезапни метаболитни скокове и молекулни увреждания. Тези фактори също могат да помогнат в борбата с болестта.
 

Друг фактор може да бъде средата им, тъй като много видове прилепи живеят в големи гъсти колонии и висят близо един до друг на таваните на пещерите или по дърветата. Тази подредба влияе благоприятно на предаването на вируса и други патогенни микроорганизми.

„Прилепите са постоянно изложени на вируси. Те винаги излитат и носят нещо ново в пещерата или гнездото и пренасят вируса, защото живеят в такава близост един до друг “, отбелязва Селуянов.

 

По този начин имунната система на прилепите постоянно е принудена да се бори срещу патогени.

„Обикновено най-силният фактор за развитието на нови характеристики е надпреварата във въоръжаването с патогени. Борбата с всички тези вируси може да повлияе на имунитета и дълголетието на прилепите “, каза Горбунова.

Способността на прилепите да се противопоставят на вируса се развива от хиляди години.

Биолозите също са признали, че стареенето вероятно играе неблагоприятна роля в реакциите на хората на COVID-19.

„COVID-19 има същата патогенеза при възрастни хора. Възрастта е един от най-важните фактори между живота и смъртта. Трябва да разглеждаме стареенето като единен процес, а не само да лекуваме отделни симптоми “, каза Горбунова.

Учените се надяват, че изучаването на имунната система на прилепите ще им позволи да разработят нови терапии за хората за борба с болестите и стареенето. Например, прилепите са мутирали или напълно унищожили няколко гена, които участват във възпалението. Въз основа на това учените могат да разработят лекарства за потискане на тези гени при хората.
 

„Хората имат две възможни стратегии, ако искаме да предотвратим възпалението, живеем по-дълго и избягваме фаталните последици от заболявания като COVID-19. Един от тях не е да бъде излаган на никакви вируси, но това не е практично. Второто е да регулираме имунната си система като прилепите “, каза Горбунова.

Вера Горбунова е професор по биология в Университета в Рочестър и един от директорите на Рочестърския изследователски център за стареене. Той изучава механизмите на дълголетието и стабилността на генома. Горбунова получава бакалавърска степен в Санкт Петербургския държавен университет и продължава обучението си в Израел.

Съпругът й Андрей Селуянов също проучва дълголетието в университета в Рочестър.

По-рано учени от Сингапур  предупредиха  за появата на друга коронавирусна инфекция през следващото десетилетие, която също ще се предава от животни на хора.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам