Заради компанията на Адар Поонавала индийският премиер нарече страната ''аптеката на света". Държавата разполага с най-големия капацитет за производства на ковид-ваксини, пише novini.london.
 

Институт за серум на принц Адар е създаден през 1966 година от баща му Кир. Та Кир развъждал коне и му хрумнало, че ако вкарва в кръвта на конете си малки количества отрова или бактерии, те ще произведат в кръвта си антитела - например срещу змийската отрова, от която индийците страдат много. 
 
Така се започнало, а сега фирмата предвижда да произведе поне милиард дози ковид-ваксини годишно. Многомилионните инвестиции, евтината работна ръка и високо квалифицираните индийски специалисти създадоха истинска фармацевтична империя с огромни производствени мощности. 

Домът на Poonawalla в Мумбай присъства най-редовно по  страниците на Vogue, колекцията му от произведения на изкуството включва  творби на Ван Гог, Рембранд и Пикасо. Младият милиардер превръща един поръчков модел на Mercedes в Batmobile само за да зарадва за рождения ден, 6-годишния си син.
 

Това дава самочувствие на индийския премиер Нарендра Моди да хвали страната си, че в момента тя е аптеката на света. Това самочувствие обаче леко прескача границата на приличието, защото суетността му чувствително затруднява Борис Джонсън, когато трябва да говори за англо-индийските отношения.
 
Джонсън обяви Индия за „най-голямата демокрация в света“, а Моди нарече стадион на името си и разтръби идеята си за „аптеката на света“. Приятелските "пасове" и политическо ухажване се оказаха недостатъчни във времена на пандемия и Индия обяви, че спира доставките на британската ковид-ваксина за Острова. Не по-малко е самочувствието и на самия Адар Поонавала. Той е на шесто място в класацията на индийските милиардери, състоянието му се оценява на над 9 милиарда британски лири. Женен е за модната бизнесдама Наташа Поонавала, която освен с моден дизайн се занимава и с мащабна благотворителност. 


 
Пред БиБиСи той определи натиска върху института си като „безпрецедентен“, а страната си като ухажвана от всички правителства по света, заради големите количества ковид ваксини които произвежда. Скромен човек!