Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви в ефира на БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова.


"Научни публикации завяват, че е възможно повторно заразяване. Това се случва след около 35 дни от първото заразяване. Не се казва дали е реинфекция или останала вирусна РНК. Второто заразяване е различен вирус, различна мутация и генетична последователност", каза още професорът.

По думите ѝ това има и добра страна, тъй като се изгражда по-силен имунитет. По-често става въпрос за случаи, при които заболяването протича по-леко втория път.

Проф. Александрова каза, че първият щам на вируса вече изчезва, в Европа циркулират три - 1 основен и негови 2 подтипа.

Решение за колективен имунитет е ваксината, но трябва да бързаме разумно. Няма как в рамките на няколко месеца да знаем всичко за ваксината, допълни вирусологът.

"Нашето решение за колективен имунитет е ваксината. Трябва да бързаме разумно за ваксинацията. Клиничните проучвания върху ваксините продължават до 2022 г. Няма как в рамките на няколко месеца да има дългосрочен поглед над действието. Все още не знаем какъв е имунният отговор на ваксините", каза вирусоложката. 

Не знаем дали ваксината ще ни защитава от вируса или по-тежкото преболедуване, разкри експертът от БАН.

Нека хората не се притесняват - нормално е тези ваксини да излизат по-бързо, защото технологията го позволява, а и фирмите имат опит с подобни ваксини, завърши проф. Радостина Александрова.