Все още сме далеч от крайната точка на пътуването. Така коментира в ефира на Нова тв информацията за ваксина, създадена от британски учени, срещу коронавирус, вирусологът проф. Радостина Александрова.

"Създадена е сериозна организация, в която влизат доста държави, които искат да защитят своето население, доколкото е възможно, като подпомагат създаването на ваксина", каза тя.

"Ваксината, разработена в Оксфорд, цели да създаде имунитет срещу вируса. Тя цели да въведе учатък в човешкият организъм, че да се предизвика имунния отговор. Опитват да правят това с вирус, който е по маймуните, но е специално обработен, за да не застрашава човека", обясни тя.

"Тази ваксина предизвиква образуване на антитела в 95% от хората, които са я приели. Неутрализиращите антитела блокират вируса, а клетъчният имунен отговор унищожава инфектираните вече клетки с вируса. Големият въпрос е колко време ще продължи имунният отговор", каза Александрова.

По думите й все пак тези ваксини са в начален етап на клинични изпитвания. "Другата добра новина е, че освен ваксината на Осфорд, има още 3 ваксини, които показват добри резултати", сподели тя.

"Имат странични ефекти, но те по думите на учените, може да бъдат преборени с лекарства. Не казват какви са страничните ефекти обаче", призна тя и добави, че дори парацетамол ще се справи с тях. 

"За мен е радващо, че у нас няма рязък скок въпреки много по-голямата динамика на общуването. Бях скептична към маските, но я ползвам, защото трябва", призна тя и призова всички у нас да го правят.

Според нея нямаме скок през последните дни. На въпрос какво очаква да се случи през есента у нас, тя отвърна:

"Не бива да сме изплашени, страхът не е добър съветник. Грипът, който неминуемо ще се появи наесен, може да бъде преодолян със същите превантивни мерки, с които се борим срещу К-19. Втората вълна ще е едно предизвикателство", смята вирусологът. 

По думите й предизвикателство за личните лекари ще бъде да различат обикновения грип от коронавируса.