Винаги съм работил в сферата на здравеопазването. Готов съм да дам всичко, което знам и мога, за да са по-добри нещата в нашата система. Здравеопазването няма мандат и цвят, а иска денонощна работа и политически консенсус. 

Това заяви в ефира на Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

"Работя ежедневно и важно да свършим нещата, които сме си поставили за цел", заяви той.

Ангелов бе помолен да коментира думите на доц. д-р Ангел Кунчев, че в България може да се случи италианският сценарии за чувалите с трупове:

"Всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия. Когато той не се сбъдне, значи ние сме се справили добре. Днес имаме 255 нови случая, но имаме 280 излекувани - повече отколкото заболелите. Тенденцията е, че за последните две седмици в България, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта", заяви той. 

По думите му има увеличение на смъртните случаи в т.нар. уязвими групи. "Това го говорим от самото начало - трябва да пазим възрастните хора", каза Ангелов.

"Математическите модели са изградени на базата на това, което наблюдаваме в момента. Ние обаче не знаем какви ще са бъдещите тенденции, защото има много неизвестни покрай вируса. Все пак към момента системата ще може да се справи", каза здравният министър. 

По думите му системата е подготвена, а проблемът вече е в хората. "Имаме липса на лекари и сестри. Има и преумора във всички хора, които са медици", каза той.

"В България има 160 лекари, които са инфекционисти. Това заболяване се нуждае обаче от лечение не само от такива работници. Имаме достатъчно профилни специалисти  - пулмолози, реаниматори, интернисти и т.н.", заяви Ангелов.

Той бе помолен да коментира прогнозата, че ще имаме 100 000 болни до декември и дали това е възможно:

"Няма човек, който да може да ви даде конкретна цифра или прогноза. Ние следим на ежеседмична база динамиката на това заболяване и следим много показатели, както по абсолютни, така и по относителни стойности", каза Ангелов. 

По думите му е възможно да имаме 20 000 болни през септември, но е важно колко от тях ще са в болници, в реанимации и т.н. "Мога да ви кажа какво ще направим ние като организация в здравеопазването, защото имаме ясен план", заяви здравният министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!