„Продължавам да съм под карантина. Така както са всички колеги“, това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той коментира и оставката на директор на столичната РЗИ Данчо Пенчев

„Мотивът за подадената му оставка е личен. Категорично казвам, че оставката му не е заради карантината на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Във вторник, когато изтече карантината ми, ще започнем конкурс за избора на нов шеф на СРЗИ, а дотогава поста е зает от д-р Маева“, категоричен бе проф. Ангелов в сутрешния блок на БНТ.

„Правилата са еднакви за всички български граждани и няма да се променят“, това каза той във връзка с изказването на д-р Кунчев, че може би карантината няма да важи за всички по еднакъв начин.

Извънредните мерки, които наложихме със заповед от вчера, не са закъснели. Доц. Кунчев и много други специалисти ги предложиха и ние се вслушахме в тях.

Ако ситуацията с разпространението на коронавируса у нас се промени сме готови както да отменим някои от извънредните забрани, така и да ги разширим.

Основната ни цел е медицинската целесъобразност и разбира се броят на новозаразените с коронавирус. За две седмици наред нямаме намерения да променяме мерките, а очакваме те да имат добър резултат“, поясни още здравният министър.

„От самото начало на епидемията твърдя, че тази битка може да бъде спечелена с разум, дисциплина и интелект. Нека всеки човек да прави нещата разумно и с интелект, за да можем да постигнем резултата, който търсим“, призова здравният министър. 

Той бе категоричен, че въпреки увеличаващият се натиск върху здравната система, тя е подготвена. Проф. Ангелов поясни, че здравната система ще издържи, но медиците са преуморени.

„Ако все още бях шеф на Александровска болница сигурно щях да поискам от настоящия здравен министър това, което правя сега аз. Това поискаха колегите – това и направихме“, каза още проф. Ангелов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!