В момента има натиск върху лечебните заведения, той не е толкова голям както през месеците ноември и декември. Това съобщи във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му, по-сериозно е положението в Кюстендил, Шумен и София. Като най-предпочитани за лечение в столицата той посочи болниците ВМА, Пирогов, Окръжна болница и Александровска.

„Свободни места има, смъртността не нараства и сме спокойни. Всеки ден следим числата два пъти в денонощието, виждаме какви са тенденциите. Идеята ни е да се надбягваме с вируса в два съседни коридора.

Ако продължим да го правим както до момента и темпът на ваксинация върви като беше в последните няколко дни, до месец-месец и половина ще имаме пълен контрол върху ситуацията”, заяви той.

„Да не говорим за локдаун. Нека хората да си носят маските, да си мият ръцете и да не се събират на големи групи”, призова министър Ангелов.

„По отношение на ваксините искам да кажа нещо, което снощи подготвихме с моя екип. Искам да ви разкажа от къде идва моето разочарование в тази ситуация. 

В края на миналата година изпратихме форма за поръчка по договора на ЕК с „АстраЗенека“, по който трябваше да получим 4 млн. 518 323 дози.

Те трябваше да бъдат доставени в рамките на 7 месеца. Първият месец трябваше да имаме 451 832 дози – дотук добре, всичко върви по план. Края на януари „АстраЗенека“ уведоми медиите, че ще намали доставките в първо тримесечие с 60%. Това означава, че ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари – 74 000, на 28 февруари – 138 126.

Общо 261 000 дози. На 15 февруари „АстраЗенека“ изпрати разпределението на ваксините до края на месеца, от което се вижда, че на 26 февруари ще тръгнат 87 000 дози, на 28 февруари – 54 000 дози“, обясни проф. Ангелов. 

По думите му така общото количество за февруари следваше да бъде 260 000 дози.

„На 22 февруари получихме нова информация, с която се актуализира плана и вместо двете доставки от 142 000, България ще получи една доставка от 52 800 дози, която ще пристигне вероятно или в събота, или в неделя, или в началото на месец март. Това е поводът за вчерашната ми реакция.

Не ми се иска да обяснявам през какъв ад трябваше да преминем в Министерството на здравеопазването. Чакахме всеки един час да има решение от „АстраЗенека“ кога ще тръгне камионът, самолетът чакаше на пистата да излети да вземе ваксините. За мен това е несериозно и няма да позволя, независимо колко е голяма компанията“, допълни той.

„Нека да правят каквото искат, аз съм бил в лечебно заведение, решавал съм проблемите. За един болен е най-важно своевременното лечение. Такива корпоративни реакции ме дразнят“, каза той.

По този повод министърът обяви, че че държавата има и план „Б”. „Договорили сме допълнителни количества дози от „Пфайзер” и „Модерна” , съответно 1 млн. и 400 000, които ще дойдат от месеците от март до юни.

„Много ми е неприятно, че тази тема започва да се експлоатира политически. Че политиците използват темата, без да гледат медицинския резултат. Това е безотговорно поведение. Да използваш страха на хората и да го малтретираш в политическото пространство, като очакваш да трупаш дивиденти”, възмути се той.  

„Очакваме да има нова реакция след снощното заседание на Европейския съвет. За зелените коридори не можем да поемем ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Правим си сметката без кръчмар”.

„Втората доза на всички хора се пази в хладилниците на РЗИ. Дозите за участниците в СИК също са запазени. Очакваме те да бъдат подадени.

ЦИК са имунизирани, РИК са имунизирани, Информационно обслужване са имунизирани”, отчете министър Ангелов.