Категорично няма да има КПП-та. Ако имаше клъстери - да, но сега разпространяването е дифузно. Тази мярка е неефективна. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Министерски съвет.
 
В пламенна реч и след среща с премиера Бойко Борисов Ангелов заяви, че предлага от петък в страната ни да влязат нови по-строги мерки, след обсъждане и на заседание на коалиционните партньори. 
 
 
Ангелов предлага затваряне на магазини, молове и заведение. По думите му ще функционират само хранителни стоки, бензиностанции и аптеки до Коледа. Той обеща, че при спад на заразените, мерките може да се преустановят за празниците. 

"Мерките се затягат, защото числата се промениха. В четвъртък представих нивата на заболяемост в страната. Имаше и области с черно оцветени с болни над 1000. Вече тези области са 3", каза той.

"В Европа това се нарича индекс на строгост, който обобщава всички мерки, които се вземат. Той има стойност от 0 до 100. Най-ефективният индекс на строгост е когато той е между 65-70% и нагоре. Тогава той дава резултат и пречупва кривата на заболеваемостта. Такъв индекс на строгост имат много европейски страни. Ние сега ще го достигнем този индекс. Очакваме резултати преди Коледа", каза Ангелов.
 

"На Министерски съвет ще преценим как да процедираме при придвижването в чужбина. Ще го коментираме с коалиционните партньори и ще облечем решенията в заповеди", каза той.

"Детайлите по заповедтта за новите мерки, ще бъдат обсъдени на Министерски съвет. Ще чуем експертни мнения и ще решим конкретно какво точно влиза в заповедта, какви ще са ограниченията и какви глобите", каза Ангелов.

По думите му има проблем с коридорите за възрастни. "Не намерихме консенсус по този въпрос. Той ще бъде променен, ще остане само сутрин. Часовете дано бъдат консенсусни, за да гарантираме живота и здравето на възрастните хора", каза той.
 
Ето какви мерки иска да влязат в сила Ангелов от петък:
 
"Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. За мен най-важното е опазването на живот и съм готов да поема всякаква отговорност и риск", каза здравният министър.

"Не може да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни, лекари и учители. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг", добави той.

"Много колеги са болни, техните близки са болни, много други починаха. Аз няма да съм министърът, който да предаде усилията им", каза той.

"Нужни са нови мерки. Днес заедно с експертите предложих тези мерки на премиера Борисов", каза той.

"Първо: Удължаваме срока на обявената извънредна епидемична обстановка до края на март 2021 година", каза Ангелов.

„Второ – преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

Трето – преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси , културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества.

Четвърто – продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар-клубове. 
 
Пето –преустановяване на работата на заведенията за хранене и развлечение: ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и др. Същите могат да работят само за доставки на храна по домовете.

Шесто – преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.

Седем – преустановява се провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим – така всеки от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота“, допълни той. ", каза той.

По думите му мерките ще влязат в сила в петък при съгласие на Министерски съвет.

"Предстои най-светлият празник. Милиони хора празнуват през декември светлината. Всички имаме нужда и вярваме и знаем, че със силата на науката и разума ще посрещнем светлината за семействата си за Коледа", каза той.

Ако мерките дадат резултати, ще помислим да отхлабим мерките за Коледа. Ако минем заедно през това, ще имаме резултат след 21 дни. Искам да дадем на системата поне месец, за да направим нова оценка около Коледа и да ограничим заразата", каза той.
 
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!