Говорим вече за съвсем други мащаби. Дадохме възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен избор. След консултация с нашите специалисти, те си сложиха своя първа доза от ваксината. Това заяви шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов по повод масовата ваксинация.

„Няма да се спират четирите фази, като до 13 часа в „Пирогов“ ще продължат по списъци тези 4 фази, след което ще продължат зелените коридори в 5 ваксинационни пункта, където ще може всеки да си постави ваксина“, обясни той.

Той коментира и страничните реакции от ваксината.

„Имало е обаждания вчера вечерта и събота следобед - от хора, които са имали покачване на телесната температура, но те са били транзиторни. Не е имало случай на тежка алергична реакция и да се е налагало хоспитализация в токсикологията.


Не е хубаво след поставянето на АстраЗенека да се пие твърд алкохол повече от 50 гр. Една чаша вино или една бира, разбира се, на никого няма да навредят, но маската задължително трябва да остане. Никой да не мисли, че като си е сложил първата ваксина е защитен“, призова той.

„При повечето от RNK ваксините след 10 дена хората има имунитет, но как да определим кой се е ваксинирал и кой не. Именно затова смятаме, че всички трябва да носим маските“, посочи проф. Балтов.

Той коментира и последните изследвания, според които ваксината на Пфайзер освен, че пази, също така и предотвратява разпространението на вируса.

„Някой от производителите твърдят, че след ваксиниране не само предпазва, но и спира разпространението на вируса. Има проучвания и в Израел, и във Великобритания, като излезнат резултатите, надявам се да се потвърди това“, заяви той.

„В никакъв случай това не е максималният ваксинационен капацитет, той може да бъде много повече. Надяваме се тази седмица като започнат да ваксинират и личните лекари, да се повиши експоненциално. Първото натрупване на антитела от Астра Зенека започва на втората седмица, като то нараства на 90 ден, затова казваме, че трябва да се сложи втората доза на 65-тия ден“, обясни Балтов.

„Медицината трябва да победи антиваксърските теории“, завърши той.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИВ БЛИЦ!