Ще издържим колкото трябва. Знаем какво ни чака, защото виждаме какво се случва по света и в Европа. Виждаме как се разпространява вирусът, колко е важно да се спазват мерките, да има физическа дистанция, да се намали контактът между хората максимално, заяви пред БНТ директорът на  УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"  проф. Асен Балтов.

„Имаме подготовката, имаме и знанията. В бъдеще ще покажем, че ще ставаме все по-консолидирани, единни, за да се преборим с вируса”, заяви той.

Проф. Балтов съобщи, че в „Пирогов” ще бъдат открити още 200 легла за пациенти с К-19. „Така ще станат 270 леглата, 33 са за интензивно лечение”, уточни той.

Във връзка със случаите на върнати пациенти, проф. Балтов заяви, че няма проблем между Спешна помощ и болниците. „Проблемът е, че има много хора, които не ползват спешна помощ. Имаме пациенти, които сами отиват до болниците.

Хората трябва да бъдат малко по-толерантни, на всички ще бъде обърнато внимание, но няма да стане толкова бързо”, каза още шефът на „Пирогов”.

Според него резкият ръст на новозаразени се дължи на факта, че времето навън не позволява да прекарваме повече време на открито. И на неспазване на мерките.

„Неспазването на мерките е най-голямата грешка, която допуснахме у нас. Тази фриволност, която хората си позволиха, експертите, които дават лоши послания – това доведе до раздвояване на хората”, посочи той.

Проф. Балтов бе категоричен, че не са необходими по-строги мерки. „Няма никакъв смисъл от пълен локдаун. Тези са абсолютно достатъчни. Имаме рекорден брой излекувани. Следващата седмица ще имаме по 1000 на ден.

Сега е моментът хората да бъдат дисциплинирани, за да ни дадат възможността ние да лекуваме.