Пълним се постепенно. Плавно се увеличават приетите. Изписваме 15, приемаме 20. Това съобщи в предаването „Здравей, България” директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

"Около 50% са заетите легла за средно тежки случаи и около 55% за интензивните легла. В момента в „Пирогов” имаме 40 легла за средно тежки пациенти и 12 легла за интензивни грижи", уточни той. 

Проф. Балтов съобщи, че в съботния ден се очакват 52 000 дози от „Астра Зенека”. „Бяхме подготвили самолет, но има отказ от фирмата. Има си спедиторска фирма, която да ги достави.

Това, което трябваше да се изпълни като ангажимент, не е изпълнено, затова и министърът беше толкова напрегнат.

Днес ще бъдат изчерпани всички налични количества на „Астра Зенека”. Тук не пазим втора зона, диапазонът между двете дози е 70 дни.

Втора доза се пази за около 20 000, които са направени с „Пфайзер” и „Модерна”. Една голяма част от дозите, около 50 000, пазим заради РИК и СИК. След 10 март, ако не е поставена първата доза на член на СИК, няма никакъв смисъл да се пази. Най-вероятно тогава дозите ще бъдат освободени", каза още проф. Балтов.   

"В рамките на седмица вдигнахме бройката на ваксинираните. Ако вървим така, през март ще имаме 500 000 ваксинирани с първа доза. Смятам, че до края на юни спокойно можем да стигнем до 2 млн. ваксинирани с две дози. Тогава ще бъде създаден колективен имунитет и ще можем да живеем по-спокойно", прогнозира той. 

"Най-големият ми страх е, че след първата доза част от хората ще се откажат от втората си доза. Има хора, които не си спазват датата. Това не е от страх, а по-скоро защото българинът е недисциплиниран", заяви проф. Балтов.

"Ако имаме положителна санкция от министъра, в неделя отново ще отворим зелените коридори за ваксинация с векторна ваксина".