В следващите от 7 до 10 дни се очаква броят на хоспитализираните да нарастне над 4000. Това заяви шефът на "Пирогов" проф. д-р Асен Георгиев Балтов на брифинга на Националния оперативен щаб. 

"От два дни тръгна в големите държавни софийски болници, вчера и във Варна и Пловдив, инициатива под надслов "Нека си помогнем заедно". Идеята бе да покажем, че ние сме на работните си места, ние работим без да спираме, все по-трудно става нашето ежедневие", каза Балтов.

"Спешните отделения ежедневно изнемогват, всеки ден минават до 75 души, на които трябва да се извърши първичен триаж и да им се прецени състоянието", уточни той.

Проф. Кантарджиев сензационно: Две минути микровълнова печка - няма коронавирус ВИДЕО

"Апелът ни към всички е: Нека да помогнем заедно и да се преборим с коронавирусната инфекция. Бъдете ангажирани всички към процеса. Подкрепям напълно проф. Кантарджиев - носете маски, спазвайте дистанция", каза още Балтов.

"Имаме над 2 хиляди заразени колеги от здравния сектор. За жалост дифузното разпространение ще продължи и всички сме ангажирани с този процес. Не става дума за колегите, които лекуват, а за всички, които се движим свободно всеки ден навсякъде из България. Това е проблем, който ще се задълбочи, и сме длъжни да направим възможно", добави шефът на "Пирогов".

НОЩ огласи нови страшни данни за ескалацията на К-19 у нас! НА ЖИВО

"Всеки от нас има семейство, приятели и близки. Загрижени сме не само за себе си, но и за всички около нас. Спазвайте мерките и бъдете по-дисциплинирани", каза още той.

"Забелязва се тенденция - над 2300 хоспитализирани в болници в България. С този темп на нарастване в следващите 7 до 10 дни се очаква броят на хоспитализираните да нарасне до над 4000. Капацитетът на болничните заведения постепенно се изчерпва", заяви Балтов.

За последното денонощие са установени нови рекордни 2760 случая на коронавирус в България. Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в страната ни за денонощие се е увеличил спрямо вторник, когато те бяха също рекордни - 2569. За трети пореден ден в страната ни е премината и кошмарната граница от над 2000 заразени за денонощие.

Необходимо е да се отбележи, че направените PCR теста в сряда са били 9 946, докато във вторник бяха 11 226.

За съжаление лошите новини не свършват дотук и през изминалите 24 часа има 36 починали от коронавирус, информира Единният информационен портал. Така общият брой на жертвите става 1197. Припомняме, че в понеделник бе регистриран нов ужасяващ черен рекорд по брой починали от К-19 за денонощие за страната ни - 43, а във вторник те бяха 25.

За последните 24 часа излекуваните са 216. Заболелите у нас вече са 45 461, активните случаи са 25 105.

Излекуваните общо са 19 159 души. Хоспитализирани са 2316 души, 162 са в интензивно отделение.