"Прекалено много се набляга на лошите ефекти от ваксинирането. Всички ваксинирани до момента, доколкото разбрах, се чувстват добре. Има първоначални реакции, което е нормално, но се изчаква две седмици и състоянието на човека се следи", заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в ефира на Нова тв.

Важно е да кажа, че първата доза на ваксината не е всичко, което можем да направим, за да се защитим. И след нея трябва да продължим да спазваме дистанция, да носим маски и да се пазим. Имунитетът се натрупва между 7-ия и 14-ия ден. Необходимо е да се сложи втората доза от ваксината, да мине още една седмица след това, за да може да се говори за създаване на имунитет.

Да, притеснението на хората идва най-вече от неинформираността им. Първоначално те нямаха достатъчно информация, но в момента, в който ваксината реално влезе в България, се повиши и интереса към нея. Вече са създадени и брошури от РЗИ, които се раздават в болничните заведения. Когато хората четат и се информират, стават и по-спокойни.

Има и много преболедували вируса, които се чудеха какво да правят, но вече също се решиха да се ваксинират. Бройката се увеличава постоянно. Неслучайно ние излязохме и се ваксинирахме първи, защото личния пример е много важен. Аз съм преболедувал вируса, но това не означава, че имам гаранция и трябва да бъда спокоен, защото има опасност от второ заразяване. Затова се ваксинирах", заяви още проф. Балтов.

От думите му става ясно още, че след празниците ще има по-качествено и подробно информиране за ваксините, за да не остават хората неинформирани.

"В края на януари в България влиза и втората ваксина - на "Модерна", а то февруари и тази на "Астра Зенека", така че ще има избор, хората ще могат да преценят сами, след като се информират добре.

От трите вида аз лично бих предпочел информационната РНК ваксина, тъй като е най-бързо изграждаща имунитета. Всеки гражданин обаче, ще прецени сам коя да избере, след като види уточненията за всяка една от тях. Важно е да се уточни също, че периода на трайност на ваксината все още не е ясен, но минимума е една година - както е и с грипните ваксини.

За нас беше важно хората да разберат, че няма нищо страшно. Няма да има някакви страшни странични ефекти, няма чипиране".