В условия на пандемия, стресът е навсякъде около нас - на работа, на улицата, у дома. Оказва се, че в борбата с нервите и в борбата с коронавируса храната може да помогне.

„Има десетки проучвания как храната влияе на този депресивен синдром. Социалната изолация е повод да бъдем депресивни. Храната е един от най-мощните фактори за подобряване на настроението. При изолацията ние наблягахме на храните, които харесваме – тестени изделия, сладкиши, мазнини и захари”, обясни професор доктор Донка Байкова - специалист по хранене и диететика, в ефира на Нова телевизия.

Кверцетин - в полза на младостта и здравето

Според професора приемът на много мазнини и захари е довел както до проблеми в здравословното състояние на хората, така и в психическото им.

„Омега-3 мастни киселини в рибата, ядките, на фона на селен и всички витамин D, е мощен антиоксидант. Биологичната му роля се проучва. Той участва и в синтезата на серотонина”, обясни проф. Байкова.

Тя съветва да хапваме по 2 кивита на ден, за да набавим необходимото за тялото витамин C.