Спират се плановите операции и плановият прием от понеделник в червените зони в страната. София - град и София-област попадат в тези червени зони. Единствената умисъл в тези действия е да се освободят легла за болните от коронавирус. Все още обаче нямаме заповедта бяло на черно. Това съобщи в студиото на „Денят започва“ по БНТ проф. Богомил Богов.

Той каза, че има ръст на прием на болни от COVID-19: „Имаме свободни места. Заетите са около 40% от разкритите. Не закрихме COVID отделенията, защото знаехме, че ще има покачване. За момента леглата са достатъчни, дори имаме свободни“.

Проф. Богов увери, че болниците са подготвени и има достатъчно специалисти. Въпреки това, той отправи призив да се спазват мерките: „Носенето на маските и дистанцията остава основно средство за предпазване“.

Той коментира и дефицита на ваксини: „Това предполага малко изнервяща обстановка сред населението“. У нас все още процентът на заболеваемост и смъртност са по-ниски от нивата за Западна Европа, заради мерките, които взехме, каза професорът. Отлагането на плановия прием е предпазна мярка за болниците.

„Лична отговорност на всеки е дали да посети ресторант или не. Това, че някой е ваксиниран, не го лишава от отговорност към другите“. Според него личната отговорност е това, което контролира, а екипите на РЗИ са недостатъчни, за да контролират всички.

България не би могла да се справи без европейската помощ, каза проф. Богов. „Това беше допълнителното възнаграждение за колегите, които се отзоваха и решиха да влязат в COVID отделенията“.

Инициативата за постковидна терапия е на Александровска болница. Запазени са местата в болницата до юли месец. Идеята е хората да могат да проверят последиците от преболедуването. В България влизат ваксини, но с дефицит. Това означава, че тези, които се записват за ваксинация, може да се наложи да почакат, информира директорът на Александровска болница.

„Няма голяма разлика между ваксините. Между Пфайзер и Модерна няма голяма разлика“, увери той. Според него личните лекари трябва да поемат инициативата за поставяне на ваксините.

„В началото имаше възможност всеки да се ваксинира, но всички изчакваха. А сега всички се юрнаха и искат да бъдат ваксинирани. Няма как, ако има ограничени количества, да се ваксинират всички“, каза проф. Богов.

За него най-добрият вариант за извършване на ваксинацията е включването на личните лекари. Той припомни, че ваксинирането е доброволен акт: „Ваксинирането не означава, че няма да се разболеете, но ако това стане, ще ви предпази от влизането в болница. Много хора не разбират ефекта на ваксинацията“.

Той апелира хората, които имат здравословни проблеми, но не с болни от коронавирус, да не се колебаят да посетят лечебно заведение. COVID-19 промени живота на всички ни, завърши професорът.