Българската ваксина ще бъде произведена от чужд производител, ако няма интерес от българска страна. Това каза пред „Фокус“ директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

„Ако няма интерес от българската държава, защото у нас има само един производител на ваксини и това е държавната фирма „Булбио“ и  ако няма интерес от там, ние ще се обърнем към чуждите производители. Имаме интерес от чужбина по отношение на ваксината, така че инвеститори за такъв тип продукти, които обикновено са с висока добавена стойност и престижен характер винаги ще се намерят“, каза професорът. 

Той допълни, че вече има интерес от чужбина за производство на нашата ваксина. "Последните 12 години държавата ни показа, че не се интересува от българските неща, които  биха били полезни за обществото. Ето защо много хора, които се занимават с наука, решават да правят това в чужбина", коментира той.

„Такива са енергетиката, образуванието и науката, както и много други. Държавата беше абдикирала в голяма степен като отговорности и се превърнахме в консуматор и краен изпълнител на редица западноевропейски  проекти, като основната ни роля беше да поддържаме границата на ЕС. От тази гледна точка много хора, занимаващи се с наука, избират други пътища или го правят на други места  по света. Над 90% от колегите ми, с които съм завършил, работят в чужбина, което е жалко и показва невъзможността на страната ни да осигури сериозни условия за работа. Българската ваксина все още не е преминала всички изпитания, обясни проф. Чорбанов и добави, че тя ще бъде представена на Световния конгрес за ваксини.

"Това е доказателство, че този продукт си заслужава вниманието, каза още той. Българската ваксина е двудозова. Очаква се да няма нежелани реакции, защото се ползват иновативни наночастици, които отиват директно в клетките, които реализират имунния отговор. Към момента тази ваксина няма аналог на световния пазар", допълни проф. Чорбанов.

Той  изрази надежда българите да имат възможност да се ваксинират с родната ваксина. Той поясни, че учените не са хората, които произвеждат ваксините, това личи и по имената на ваксините, които носят имената на фирмите производител, а не на учените, които са ги открили.