Попълнете търсена ключова дума или фраза

Проф. д-р Даниела Петрова: Атипичните пневмонии се причиняват от бактерии в климатиците

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/prof-d-r-daniela-petrova-atipichnite-pnevmonii-se-prichinyavat-ot-bakterii-v-klimatitsite_news780632.html Blitz.bg

Рентгенографията е най-достъпният образен метод на изследване на белия дроб

София, България 11 Ноем. 2020, 15:01 1385 прочита 0 коментара
На 12 ноември е Световният ден за борба с пневмонията. Той е въведен от 2009 г. по инициатива на Световната здравна организация, Глобалната коалиция за борба с детската пневмония и 140 неправителствени организации. Целта е информиране и финансиране в глобален план относно болестта, от която умират най-много деца под 5-годишна възраст в света.
Какво заболяване е пневмонията, какви са нейните симптоми и как се лекува, на тези въпроси отговаря проф. д-р Даниела Петрова, завеждащ на Отделението по белодробни болести в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести на Университетска болница “Александровска”  

Проф. д-р Даниела Петрова е завършила Медицински университет - София. Има специалност по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, и бронхологични изследвания. Преподавател е в Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести. Основните й научни интереси и публикации са свързани с белодробния тромбоемболизъм и нарушенията в кръвосъсирването при хронични белодробни болести, ХОББ, дихателни нарушения по време на сън и съпътстващи заболявания. Член е на Българското дружество по белодробни болести, на Европейското респираторно общество и Американското торакално общество. Проф. Петрова е началник на Белодробното отделение към Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на “Александровска” от 2012 г.

- Какво заболяване е пневмонията, проф. Петрова?

- Пневмонията представлява остро възпалително заболяване на белодробния паренхим. То ангажира дисталната част на най-малките бронхи и алвеолите, и интерстициума. Обикновено се причинява от бактерии, което включва и т.нар. атипични бактериални патогени, които причиняват атипични пневмонии, засягащи интерстициалната тъкан на белия дроб. Много по-рядко се срещат вирусните пневмонии. Обикновено се касае за усложнение на вирусната инфекция, вследствие допълнително насложена бактериална инфекция. 

Пневмониите разделяме на два основни вида, в зависимост от тяхното протичане и мястото, където се заразява човек. Най-висока е честотата на пневмониите, придобити в обществото. Обикновено те се причиняват от стрептококи, от стафилококи, хемофилус инфлуенце и клебсиела пневмоние.  В определени случаи отделяме друга група болни, при които пневмонията може да се развие в болнична обстановка. Това са т.нар. нозокомиални пневмонии, които се развиват около 48 часа след хоспитализацията, при условие че пациентът е постъпил в болницата без подобни оплаквания. Те се срещат предимно при пациенти с потиснат имунитет. 

Това са болни на продължително лечение с кортикостероиди, пациенти с онкологични заболявания на химиотерапия, след органна трансплантация или хора с първичен и придобит имунен дефицит. Обикновено при тези пневмонии основните причинители са псевдомонас аеругиноза и стафилококи,  резистентни към определени антибиотици. Нозокомиалните пневмонии изискват по-специфичен начин на лечение поради тежкото им протичане и високия процент на смъртност. Провежда се комплексно лечение, което включва определени антибактериални средства, по-продължителен терапевтичен курс в болнична обстановка, а понякога и в отделения за интензивни грижи. 

В последните години се обособяват два нови типа пневмонии, във връзка с предразполагащите фактори за възникването им. Пневмония при имунокомпрометирани пациенти - протича тежко и честотата й е особено висока при хора след бъбречна трансплантация. При тях тя може да възникне като ранно усложнение - в първите месеци след трансплантацията, което е свързано с висок процент на усложнения и смъртност. Другият тип пневмония е т.нар. вентилаторна - във връзка с лечението на болни с тежка дихателна недостатъчност, при които се налага интубация и механична вентилация. 

- Какви са симптомите на пневмонията и може ли да се сбърка с друго заболяване, което протича с подобни симптоми?

- В повечето случаи бактериалните пневмонии протичат с характерни симптоми. Обикновено те започват с повишаване на температурата. В някои случаи, когато пневмонията обхваща голяма част от белия дроб, температурата се покачва рязко, с втрисане и в рамките на няколко дни тя остава постоянно висока, като се променя с не повече от 1 градус. Пневмониите, при които се засягат по-малки части на белия дроб, протичат с повишаване на температурата, обикновено се запазва денонощният ритъм, като пикът й е в следобедните часове. Друг много важен симптом е отпадналост. Основен симптом е кашлицата.

Цялото интервю, четете в най-полезния сайт Zdrave.to

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам