Консумацията на мляко и млечни продукти има противовирусни ефекти. Това каза проф. Донка Байкова, цитирана от "Фокус" . Тя уточни, че даже намалява развитието на диабет тип 2, атеросклерозата.

Проф. Байкова напомни за проучване през 2016 г. „2016 г. беше направен един експертен колектив от специалисти по хранене и дететика, които проучиха десетки години назад научните изследвания и медицинските доказателства за благотворното влияние и ползите и негативите от консумация на млечни продукти.

През последните години имаше много групи от населението в обществото, които критикуваха млечните продукти. Доказа се, че консумацията на мляко и млечни продукти даже намалява развитието на диабет тип 2, атеросклерозата. Има противовирусни ефекти“, изтъкна проф. Байкова.

„Млякото и млечните продукти са богати на един пълноценен белтъчен комплекс. Основен представител в него е Казеинът. Това е една пълноценна белтъчна фракция, която участва в синтезата на тъканни протеини.

На всички е ясно, че едно е хранителен белтък, но друго е, когато този белтък организмът го оползотвори. Именно казеинът е такъв като основна фракция. В негова добавка и помощ са и лакталбуминът и лактоглобулинът, които са другите две белтъчни фракции.

Те пък участват в производството на антитела“, допълни още специалистът по диететика.