Опасенията, че през есента коронавирусът и сезонният грип ще са трудни за различаване вече не са толкова големи, след като началникът на клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен проф. Цеца Дойчинова, отличи големите разлики в симптомите между двете болести в предаването „Пулс“

„Сезонният грип се различава много от COVID-19. Грипът има много кратък инкубационен период, има изключително остро начало - някои болни кашлят в часа, в който са се разболели.


Симптомите включват висока температура, гадене, повръщане, болки по стави и мускули, силна болка в гръдната кост, болки в очните орбити, много силна и дразнеща кашлица, парене в очите, докато при коронавирусната инфекция се оказа, че първо - има по-дълъг инкубационен период, и второ - почти във всички случаи началото ѝ е свързано със старта на белодробните оплаквания“, каза пред Канал 3 проф. Дойчинова.

През клиниката в Плевен са минали 50 пациента до момента, което прави тамошните инфекционисти един от най-опитните у нас в борбата с коронавируса.

44 души са излекувани успешно, докато други 4 са загинали, но при тях са се наблюдавали множество тежки прилежащи заболявания. В момента на лечение са само 2 души, по думите на Цеца Дойчинова. 

„При нас в Плевен сме достигнали до решението, че, когато даден пациент се чувства много добре и всичките му показатели са отлични, той може да бъде изписан дори с положителна проба“, каза още професорът, като спомена, че скоро се очаква това решение да бъде обсъдено на ниво Национален оперативен щаб.

Професор Дойчинова подчерта и нещо важно, свързано с увеличения брой на новооткритите случаи на COVID-19 у нас.

Тя е категорична, че заболеваемостта сред българите се запазва на ниво между 3-4%, а големият брой нови случаи през изминалите дни и седмици се дължи на факта, че вече в страната разполагаме с все повече лаборатории, благодарение на което се увеличи значително и броят тестове, които могат да бъдат обработени за по-кратък период от време.

„Уместно е да се подчертава броят на действително болните, а това са хората, които са хоспитализирани“, подчерта инфекционистът.