Ние не знаем почти нищо за новия коронавирус. Все още вървим в мрака, не знаем базисни неща за него. Сега някои неща започват да се изясняват, но все още знаем твърде малко за COVID-19.

Това заяви проф. Николай Габровски, началник на клиника по неврохирургия в "Пирогов", в ефира на bTV.

„Знаем твърде малко за тази болест, за да даваме крайни становища към момента. Някои призиви бяха не само безотговорни, но и неморални. С призивите да не се носят маски и да се разхлабят мерките, подлагаме на риск човешки животи“, подчерта той.

„Първоначалната информация за болестта беше, че се направи опит да бъде прикрита. След това се отцепи един голям търговски регион, след което болестта дойде в Европа. Оказа се, че е много заразна. Да, днес ние сме по-информирани, но знаем още много малко, за да бъдем по-малко предпазливи“, посочи зам.-директорът на „Пирогов“.

„Ние научаваме много неща. Много неща се случват и със системата на здравеопазването ни. Предизвикателствата не бяха прости. Когато започнаха да се установяват случаи на коронавируса, всички въпроси се стовариха изведнъж.

От тогава до сега се извървя много път. Ние вече сме много по-подготвени. Имаме протоколи за всеки случай. Вече имаме и лекарство - изолацията. Разликата за два месеца е огромна. Това ни позволява да мислим за по-нататъшния ни път и облекчаването на някои мерки“, призна проф. Габровски.

"Този вирус се дискутира в научната общност като болест, която причинява пневмония. Той обаче действа на много други органи, освен на белия дроб. Все още има много неизвестни за него. Призивът на повечето колеги е да действаме по-бавно и по-внимателно. Смъртността варира от 5 до 15%. Истинският анализ ще може да се направи най-рано след година“, коментира той.

Въпреки всичко ние сме имали по-навременна реакция, изтъкна проф. Николай Габровски. „Сигурно е, че този вирус засяга по-възрастни хора и такива със съпътстващи заболявания. В Европа няма хомогенна информация.

Имаме ново заболяване, което е много заразно и е по-опасно от един грипен вирус. Не може да се скрие смъртността. Навсякъде цената на закъснелите мерки е еднаква - по-висок брой починали и по-висок брой инфектирани колеги“, коментира той.

„Повечето хора са се заразили на места, на които не са се пазили и са били спокойни. Призивът ми е да се пазим“, каза още лекарят.