„Това, заведенията да са отворени, а болниците да не функционират нормално, не е лесен за отговор въпрос. Съществува логика, в която, ако заведенията се посещават от млади хора или преболедували, или ваксинирани, е по избор. Имаш желание – отиваш.


Притесняваш се- не ходиш. Докато в болницата отиваш, тласкан от здравословна нужда“. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. д-р Николай Габровски, зам.-директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

„Не е добре, че се отлагат плановите операции. Тъкмо започнахме да работим малко по-нормално, тъкмо нещата се връщаха в типичния за нашата работа ритъм и сега отново ще дадем приоритет на спешните случаи“, добави проф. Габровски.

Според неврохирурга, това, че плановата дейност спира, не означава, че хората не трябва да търсят помощ. Напротив! Всяко състояние, което ги притеснява, само по себе си означава, че има елемент на спешност. Всички болници ще останат с отворени врати за тези случаи, потвърди проф. Габровски.

„Единственото предимство, което имаме в случая, е, че това вече се случи. Имаме опит и знаем с каква скорост се придвижват нещата, как се разпространява заразата, как се спира тя. Уви, бройките на заразените наподобява на тези през октомври месец. Не мога да скрия притеснението си от това.

Единственото добро е, че не растат с това темпо. Това дава възможност да се опитват различни мерки – една по една да се пускат или да се спират. Търсим правилния път. От друга страна времето е по-топло, денят е по-дълъг и се надяваме това да окаже влияние“, каза професорът.

Според него, хората са си извлекли своите поуки. Научили са се, как да бъдат по-предпазливи.

„Неизбежно е при толкова много случаи да имаме и мутации. Факт е, че т. нар. английски щам в момента е в над 90 % от случаите.

Той си завзема територия. Той е по-заразен. Ако тръгнем нагоре по кривата, тя ще расте много по-бързо. С този щам наблюдаваме по-млади хора и заболяването протича по по-тежък начин“, коментира зам.- шефът на „Пирогов“.

Относно капацитета на болницата, проф. Габровски каза, че „има заповед, в която пише, че „Пирогов“ трябва да осигури 450 легла.

Това на практика е направено. В момента имаме около 250 души на лечение. Бих казал, че се връщаме към ноемврийския период!“, категоричен е в оценката си специалистът.

„Другите големи болници също са в пълна „бойна готовност“, защото нека не се лъжем, това е военно-полеви сблъсък“, определи ситуацията проф. Николай Габровски.