Това заболяване изисква повече време и наблюдение. Според мен защо имаме толкова много смъртност, трябва да е зададен на хората, които горяха маски по площадите и казваха , че такъв вирус няма. Това заяви зам.-директорът на болница "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски.

"Ние лекарите още от началото на този проблем, твърдим, че е сериозен", каза Габровски. 

"Почти ежедневно имаме новозаразени колеги. Когато обаче се спазват мерките, заболеваемостта е по-ниска", добави той. 

"Основният проблем е доколко въведените мерки се спазват. Тук винаги е имало един относително либерален режим. Повечето хора бяха недисциплинирани. Едни мерки са ефективни само тогава, когато се спазват от цялото общество. Сега, защото 10 човека не искат да носят маски, ще ходим със скафандри цялото общество", заяви професорът.

"90% ще бъдем наказани заради останалите 10%", смята той. 

"Като лекар смятам, че трябва да има по-сериозни мерки, но защото просто сегашните не се спазват. От чисто медицинска гледна точка това е задължително", категоричен е Габровски. 

По думите му в "Пирогов" е имало проблем - клиниката по Неврология е била карантинирана. "Вече можем да посрещаме отново такива случаи. Ние никога не сме отказвали помощ", добави той. 

По думите му болницата функционира, макар и в тежки условия. "На всички ни е по-трудно, просто бъдете малко по-търпеливи."

"Има случаи на върнати пациенти. Причините са няколко - понякога по система се вижда, че в някоя болница има свободни легла, но докато пристигне пациентът, то вече може да е заето. Много пациенти освен това идват на самоход и се получава струпване", обясни той. 
 
Габровски добави, че все пак хората трябва да са наясно, че леглото не лекува само.

"Общопрактикуващите лекари направиха всичко необходимо, за да се адаптират към новите условия. Не всичко е идеално, нека не се лъжем все пак. Ако обаче не намалее броят на болните, които търсят помощ, няма да можем да се справим. Няма система в света, която да издържи", категоричен е Габровски.

"От самото начало е ясно, че трябва да се готвим за най-мрачния сценарии и да се молим той да не се случи. Арена Армеец е именно за такъв случай, да, тя не може да се сравнпва с реанимация в най-добрите ни болници, но дано не стигаме дотам. Дано като общество разберем, че трябва да спазваме определени мерки", добави пак той.