"Опасявам се, че с лекото отпускане на мерките от 1 март и липсата на склонност на българина към дисциплина, може да се увеличи броят на заразените и да се покачи смъртността.


Трябва да се прави баланс между икономическата страна и между здравето на населението. Защото - добре ще се намали смъртността, но хората ще страдат, че нямат да имат работа.

Но от друга страна пък, ако икономиката се спаси, здравето ще страда. Затова е нужен баланс", каза проф. Генчо Начев в ефира на БНТ. 

Според него вече сме в трета вълна.

Проф. Начев си спомни за това как е преболедувал коронавируса. "Малката изненада е, че се разболях аз. Но голямата беше, че го прекарах много тежко. Защото имам претенции, че водя здравословен начин на живот.

Стана ясно, че ние нищо не знаем за този вирус. Защо при едни се засяга сърцето, при други - бъбреците. Нужно е време за изследване.

Той е лабораторен вирус, вид биологично оръжие. Въпреки всички мерки, които се вземат, какви поражения нанесе.

Това е нещо, с което светът не се е сблъсквал. Донякъде ми напомня на свинския и птичия грип, но мащабът е по-голям", поясни проф. Начев.

Вирусът действа върху тромбообразуването, според известния кардиолог.

Сърцето е първият орган след белия дроб, който се уврежда от коронавируса. Има хора, които до първия месец нямат никакви оплаквания вече.

Но при други до шестия месец продължават последиците. Половин година след преболедуването трябва да се взима Аспирин протект.

"Не съм се ваксинирал още. При мене нивото на антителата е много високо. В момента нямам нужда. Следя се редовно за антитела", призна проф. Генчо Начев. 

За кризата с ваксини професорът каза: "Криза има не само в България. Ние не сме производители. Правителството предложи да прати самолет за вакнини, но Астра Зенека отказаха. Би трябвало там, където остава ваксина, да се преразпредели. Това е проблем на логистиката на ЕС."

"Страхът от ваксини идва, когато няма информация. Още не е излязла никаква официална студия какви усложнения от ваксина има и то какви са и при каква възраст на пациентите. Затова хората чуват, че е хубаво да се ваксинират, но нямат никакви доказателства. А и производителите започват един срещу друг да пускат информации, защото става въпрос за много пари", каза проф. Генчо Начев.