От по-висока камбанария трябва да се мисли и за ситуацията в икономиката. Грубо казано да не стане така да спасим хората, а да няма с какво после да се препитават те. Трябва да има съотношение между двете неща. Това мнение изрази в телевизионно интервю проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Той подчерта, че най-важното е животът на хората.

Според професора трябва да има изпълнение на мерките и контрол. Резултатът от сегашното затягане щял да се види след третата седмица, обясни той.

"Към момента в УМБАЛ "Света Екатерина" имаме разкрити 33 легла за коронавирус, от които 12 интензивни, което е около 24 - 25%. Сега са запълнени, но всеки ден даваме информация какви свободни легла имаме, колко са заети и колко души са интубирани. Това е много динамично.

Когато се освободи легло, Спешният център разбира. Имаме и заразени медици, но нямаме с фатален изход. Всички се оправиха", допълни той.

"Пневмонията в белия дроб води до повишаване налягане на кръвта и се получава сърдечна недостатъчност. Този вирус директно засяга миоцидните клетки на сърцето. Образуват се тромби в съдовете, които хранят мускулите на сърцето", обясни проф. Начев.

Хората със сърдечни заболявания са по-застрашени, предупреди той. И препоръча ядрено-магнитен резонанс за всички пациенти, прекарали COVID-19.

Проф. Генчо Начев не поиска да препоръча нищо като превенция. Заръча обаче на всички със заболявания и усетят някакво неразположение да отидат на лекар. 

"Забелязвам, че хората отлагат. Неглижират симптомите", посочи докторът.

За своя учител проф. Александър Чирков проф. Генчо Начев разказа само положителни неща. Починалият специалист е оставил трайна следа у своите колеги. "Беше един фантастичен човек. Учител и в живота. Той ни учеше да не обръщам внимание на клюките и злобата. Да се отнасям положително, защото това предпазва сърцето. И същевременно да правим добро", посочи още проф. Генчо Начев.