Ефикасното действие на хлорохина е все още противоречиво, защото сме в условия на пандемия и проучванията вървят едно след друго. Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че при някои хора препаратът ще се понася добре, но при други, които имат предшестващи заболявания, най-вече ритъмни нарушения, може да доведе до тежки аритмии.

По тази причина при използване на хлорохин пациентите трябва да се проследяват внимателно в болнична среда.

Проф. Момеков отбеляза, че никъде по света този препарат не се използва амбулаторно, а винаги - в болнична обстановка.

Според него леките форми на коронавируса не налагат лечение с хлорохин, защото съотношението полза-риск при тях не било добро за този препарат. Когато ние имаме по дефиниция определено нарушаване на кислородна сатурация и други данни, които ни дават основание да го използваме, съотношението полза-риск ще бъде по-добро, обясни професорът.

Той посочи, че препаратът " Ремдесивир" никъде не е одобрен за домашно лечение и поясни, че той ще се използва при много тежко болни чрез венозна инфузия.

По негови думи бъдещето ще покаже кои са най-добрите препарати.

Проф. Момеков бе категоричен, че за всяка инфекция има симптоматично лечение. Според него обаче е абсурдно да се справим с вируса за няколко месеца.
Припомняме, вчера стана ясно, че наличното количество на хлорохин у нас, заедно с даренията към здравното министерство, ще стигне за лечението на близо 20 000 пациенти с коронавирус.