Tютюнопушенето създава терен за появата на инфекцията, дори малко количество бактерии или вируси да попаднат, самото тютюнопушене повишава риска да се разболее човек.

Това каза по БНТ кардиологът от Национална кардиологична болница проф. Борислав Георгиев.

Според него трябва да се прави разлика във видовете тютюнопушене.

Проблемът при тютюнопушенето на димящите цигари, това е горенето на тютюна.

Освен никотинът, който е основното, при горенето на цигарите има над 7 000 токсични субстанции. Този дим, когато попадне в дихателната система или в устната кухина, той намалява локалния имунитет, освен, че има останалите токсични ефекти, каза проф. Георгиев.

Той обясни, че в групата на тези, които са с пара, каквито са електронните цигари, освен никотин в парата може да има и други вещества, каквито са част от ароматизаторите. Заради това Американска компания е призовала да не се купуват електронни цигари от улични търговци, тъй като може да бъде поставен ароматизатор с различно вещество, което да се окаже канцерогенно или токсично.

Всяко заболяване, добавено към друго, увеличава вероятността от усложнение при заразени с коронавирус. Сърдечно-съдовите заболявания са много масови, хипертонията е при 40-50%, зависи от възрастта - над 70-годишна възраст 70% са с високо налягане, каза кардиологът. По думите му страхът и паниката от пандемията влияят върху сърдечно-съдовите заболявания.