Делта вариантът е с по-къс инкубационен период – 5-6 дни, за разлика от другите два варианта, където беше 7-8 дни - първоначално появилият се и Алфа. Това обяви проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в ефира на bTV.


По думите му разлики има и в симптомите. 

"При делта варианта има по-малко загуба на вкус и обоняние, повече кашлица", посочи дой и допълни, че децата са по-малко засегнати, повече го изкарват на крак, но щом се разболеят, трябва да си останат вкъщи, за да не заразяват възрастните.

„Ваксинираната част от българското население е защитена. Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от коронавирус нямаше да има“, посочи още той.  

„В Исландия от месец май няма нито един починал от коронавирус, защото там населението е 90% ваксинирано“, даде пример той.

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита, смята проф. Гетов.

„Говори се и се обсъжда, вече има даже подадени документи за анализ, за трета доза от една от ваксините. Тази трета доза е 6 до 8 месеца след изпълването на ваксинационния курс, за определени групи пациенти, които са с рискови фактори и хронични заболявания“, обясни той.

По думите му има леко намаление на имунната ефикасност по отношение на „Делта“ варианта, но в крайна сметка ваксинацията е най-ефективният начин за предпазване от коронавируса.

За съжаление, България на фона на Европейския съюз, катастрофира по отношение на ваксинационното покритие“, коментира представителят на Европейската агенция по лекарствата.

„Има 8 държави в ЕС, които са взели национално решение да поставят трета доза на определени групи пациенти. Това са държави като Франция, Германия, Австрия, както и Гърция. Те са си решили проблема с ваксинирането на голяма част от населението и искат да са сигурни, че няма да има пробив“, посочи проф. Гетов.

Той обясни още, че достъпно лекарство в аптеките за профилактика срещу коронавирус на този етап не се обсъжда. „В момента има около 200 терапии, които са обхвата на научната оценка, които ще се прилагат в болнично условия под строг лекарски контрол“, посочи проф. Гетов.

„Ремдесивир“ е първият продукт, разрешен юли месец 2020 г., сега подновихме неговото разрешение за още една година. Той не трябва да се използва безразборно, може да предизвика чернодробни, бъбречни нарушения“, обясни още експертът.