Все още няма финално решение, но португалското председателство иска да има един подход към ваксината на АстраЗенека. Тя не може да бъде изтеглена от България, защото има централизирано решение от ЕС.

Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Припомняме, че по-рано днес здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че има вариант ваксините на "АстраЗенека" да бъдат изтеглени от България, защото интересът към тях е намалял.

Доц. Кунчев потвърди лошата новина за "АстраЗенека", НОЩ взима спешни мерки

„Хората с първа доза от АстраЗенека трябва да се ваксинират с втора доза, ако не са имали никакви странични ефекти. Двете дози създават краен имунитет, към който ние се стремим“, подчерта той. Специалистът предположи, че ще се препоръча жените под 60 г. да не се ваксинират с този препарат.

„Ваксината на Янсен е векторна, в една доза. Тя е от същия тип ваксина, както АстраЗенека. Трябва да бъдем внимателни и да имаме едно наум и пациентите трябва да бъдат проследявани след поставянето ѝ“, каза проф. Гетов.

„Непрекъснато се появяват нови вариации на вируса. Има проучвания, че ваксините отслабват при новите щамове. Може би в бъдеще ще трябва да прилагаме трета доза, за да осигурим защита на индивида срещу новите вариации.

Проф. Ангелов съобщи на извънреден брифинг изненадваща новина за ваксината на "Астра Зенека"! ВИДЕО

Все още няма категорични доказателства, че ваксинираните не заразяват други хора, затова трябва да се спазват мерките“, обясни представителят на България в Европейската агенция по лекарствата.

"Има групи от популацията, които не могат да бъдат ваксинирани. Те трябва да се пазят изключително много, а това е трудно", стана ясно от думите му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!