В нашата страна процентът на заразени с коронавирус е доста голям, поради застаряващото население. Освен това при всеки четвърти пациент, заболял от грип, развива бактериални усложнения.

Това заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на изслушване в здравната комисия на НС.

„През последните години нещата с развитието на грипа много се промениха. В продължение на 30 години масово доминираше грип А, в последните години доминира грип Б, след това се измества от грип А.

На всеки 5 години една грипна епидемия си е от грип Б. Всеки февруари месец СЗО казва на производителите на ваксини кои са щамовете. Вече има 4-валентна ваксина. За съжаление някои пациенти с усложнения от грип развиват енцефалит“, обясни той.

Проф. Кантарджиев сензационно: Две минути микровълнова печка - няма коронавирус ВИДЕО

„Превенцията на грипа е същата, както при COVID-19. Добра лична хигиена, често миене на ръцете, проветряване и почистване на помещенията“, изброи отново той.

Противогрипните ваксини намаляват заболеваемостта с 40%. Ваксината не предпазва 100%. Най-културната нация в това отношение е Германия.

Там 20% от населението се ваксинира. При нас, ако имаме 7% ще викаме: „Ура“. Сега имаме два пъти повече от миналата година, заради COVID-19“, отчете директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

На депутатски въпрос, проф. Кантарджиев разясни, че вече има тест, който открива кой какво количество антитела е изградил след преболедуване от коронавируса. По време на дискусията отново бе отправен призив да се дарява кръвна плазма, за да се спазят човешки животи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!