Картата на България остава оцветена почти изцяло в червен цвят. По последни данни 22 са критичните области с най-много заболели. В Кюстендил, например, на 14-дневна база се отчитат 490 заразени на 100 хил. души население.

Късно снощи бяха издадени и заповеди по места за частично затягане на мерките заради скока на заразени с коронавирус у нас.

От днес в Шумен се преустановява плановият прием и операции. Забраняват се и посещенията.

Такава мярка беше приложена и в Бургас. А в София влиза в сила от понеделник.  В област Плевен се забраняват свижданията и посещенията в болниците.

На този фон, 80 хиляди ваксини ще бъдат доставени в страната в понеделник - 8 март, а до края на месеца се очаква броят на имунизационните доставки у  нас да достигнат 200 хиляди ваксини.

Това стана ясно от интервюто на Диана Найденова с директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По негова оценка не разхлабването на мерките, а циркулацията на британския щам на коронавируса, е причина за тревожния ръст на заболелите.

"96% от циркулиращите щамове са британски вече в Кюстрендил. В друга една доста засегната област - Бургас - 82% е британският щам. Той измества сегашният и е доста по-заразен. Слава Богу не е по-смъртоносен, лечението е със същите медикаменти и най-важното - ваксината го покрива", каза той.