Вирусни частици така във въздуха може много рядко да има и то обикновено не са жизнеспособни. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. 

"Вирусът обикновено живее на гладка повърхност, защото попада там, когато човек киха - на 6 метра отиват капките, а от кашлица на 2 метра", поясни той. 

"Всяка повърхност трябва да се гледа като потенциално замърсена с вируса, да не кажа наплюта и накашляна. Ръцете, когато се сетим, трябва да ги мием с дезинфекционни кърпички или пък с топла вода и сапун", заяви експертът. 

"Важно е да се знае, че вирусът може да остане на гладка повърхност и на дреха, ако някой се е изкашлял срещу нас", заяви той. 

"Затова трябва да пазим устата си с плат и очила", каза Кантарджиев и добави: 
 

"Виждам много старателни хора с ръкавици, но гражданите не ги съветвам да ги носят, а да си мият и дезинфекцират ръцете. Така иначе не само, че лишаваме болниците и лабораториите от ръкавици, а не е добре и за кожата на човек, да е 8 часа с ръкавици", смята той. 

На въпрос дали може да се заразим от домашния си любимец Кантарджиев реагира бурно:

"Боже Господи, когато говорим за научни публикации, във ВМА има цял щаб, които четат научните статии от години, а не някой днес отворил интернет и прочел нещо и го приема за истина", поде той. 

"Домашните животни си имат други вируси, кучетата са оневинени. Те си имат коронавируси, но не и като този SARS2. Този коронавирус е бил открит в дихателната система на едно коте. Не си трепете животните и не ги пускайте. Гледайте ги както вие се пазите, така пазете и тях", каза Кантарджиев. 
 

"Всяка пандемия е изпитание и на морала на обществото", завърши той. 

"Три тестове има - генетични, по които се води надзорът във всички държави, доказването на антиген и третото е  антителата - има много хубав тест, не е евтин, колкото генетичния струва, но от 10-ия ден на заразяването дава резултат", каза той.

На въпрос дали има нови симптоми на коронавируса ген. Мутафчийски отвърна:

"С течение на времето клиничната картина на болните се променя във вашите публикации. Появиха се 10% с диария. Никъде не се видят такива безумни спорове. Голям процент имат болки в мускулите, огромен процент имат температура, кашлица имат голям процент, малък процент имат гърлобол и зачервяване на очите", каза той.

"Съществените симптоми, които говорят за постъпване в болница са - трайна температура над 38 градуса, задух, чувство за болка в гърдите, сякаш някой седи върху тях. Някои го описват сякаш се опитват да дишат във вода. Посиняване на устните заради недостатъчната оксигенация на кръвта", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!