По отношение на коронавируса има една главна лаборатория, другите малко над 30 лаборатории в страната взимат качествени проби.


Това заяви в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус и директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев.

"Повечето проби не откриват повече заразени. Важното е да се взимат проби от правилните места - именно клъстерите. Притесняват ни огнищата в Сливен, Смолян и Шуменско", разкри още той. 

"Хората с леки симптоми заразяват по-малко хора", разкри проф. Кантарджиев. 

"Контактните лица от "първи ред" са хората, общували с болен повече от 30 минути без предпазни средства - маски", коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести. 

"Много е вероятно да се удължи извънредната епидемиологична обстановка. Нищо трагично и травмиращо за психиката няма. Нови мерки няма да има", разкри проф. Тодор Кантарджиев.

"Мерките не са кой знае какви. Изключително важно е да носим маски в магазина и в градския транспорт. Когато ходим в заведения, нека да е на открито и без голяма компания. Не се хвърляйте в прегръдки с хора, които не сте виждали от 100 дни и най-вече с деца", призова експертът.

"Малко беше надценено съзнанието на хората. Народът се събираше на големи компании, 10-15 души, и то на закрито. Трите "д" са важни - дисциплина, дезинфекция, дистанция", допълни зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус. 

"Грозно е когато медицина се замесва с политика", каза още зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус

Проф. Тодор Кантаджиев се похвали, че повече от 3 седмици няма случаи на морбили у нас, което е изключително добра новина.