Псевдо грип удря тежко белите дробове. Става дума за вирусна инфекция на дихателната система. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, предаде Монитор

В последните три дни в Националната референтна лаборатория са изследвани 17 проби на деца в много тежко състояние, като са направени изследвания за 14 вируса. Доказани са пет положителни проби - три от децата имат риновирус, а две - парагрипен вирус от първа група, посочи той.

Проф. Кантарджиев увери, че все още не е доказана циркулация на грипни вируси в България.

Грипът закъснява, нито в България, нито в страните от Европа има регистрирани щамове на грип при болни, потвърди и главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и уточни, че наистина тази година има закъснение, тъй като други години досега вече е имало, макар и единични случаи.

Очаква се той да дойде декември с четири щама - Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет.

Към Бризбейн и Виктория хората нямат много имунитет, тъй като са по-нови. Затова и от тях ще се разболяват повече хора, обясни доц. Кунчев.

Проф. Кантарджиев пък поясни, че на 10 000 болни от грип, един може да развие мозъчно възпаление. Сред 3 000 заразени един може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да доведе до дихателна недостатъчност.

120 000 възрастни ще бъдат безплатно ваксинирани срещу грип в рамките на Националната програма, която се изпълнява повече от 10 години у нас.

Това обяви доц. Ангел Кунчев. От тази възможност ще могат да се възползват хората, които са над 65 години и са заявили желанието си пред своя общопрактикуващ лекар. По думите му към тях се очаква да има голям интерес.

Все още не са доставени ваксини при джипитата в Южна България, но в началото на следващата седмица ще бъдат осигурени, увери той.

Националния здравен инспектор посочи, че този сезон има интерес към противогрипните ваксини.

От внесени общо 280 000 дози по-голямата голяма част от тях вече са изчерпани. 160 000 от тях са били пуснати в аптеките, но те са изчерпани и към момента няма. За сравнение предишни години са се имунизирали средно по около 140 000 души на година.

Министерството на здравеопазването е препоръчало на личните лекари, ако останат неизползвани дози от противогрипните ваксини да сигнализират навреме, за да бъдат преразпределени от здравните власти и да не останат неусвоени дози.

По данни на Световната здравна организация всяка година от грип се разболяват 1 милиард души, като 650 хиляди умират от дихателни заболявания, свързани с инфекцията.

От там препоръчват противогрипна ваксина на възрастните хора над 65 години, на бременните, на страдащите от хронични заоблявания и на малките деца над 6-месечна възраст.